Thursday, December 6, 2012

merintih

Merintih

Bagaikan merintih terhadap harapan yang terputus tatkala hadapan sudah kelihatan. Mungkin ini adalah erti sebenar kehidupan meskipun berat untuk ditimpa. Enak rasanya jika harapan itu tidak dihancurkan tapi mungkin ia akan menjadi benak dikemudian hari. Biarlah qalbuku yang sendiri merasa dan biarlah ia ditekan-tekan. Ini kerana ia bisa menjadi pemangkinku untuk lebih menguasai kerana saban hari aku mengasahi tabah. Mungkin inilah erti kehidupan yang durinya dilalui dahulu agar bisa kelihatan jalan yang terang yang mungkin agak mudah untuk disusuri.

Sabar hari qalbuku bagai dtekan-tekan, dicubit-cubit, dihiris-hiris mungkin bolehku ibaratkan seperti tangisan seorang ibu yang kehilangan anaknya. Hari-hariku dilalui dengan rekaan senyuman agar bisa hiburkan rakan-rakan disekelilingku tanpa cuba untuku sampaikan kepedihan hati kepada mereka. Biarlah aku kelihatan seperti orang yang tiada masalah daripada mengadu domba terhadap mereka tentang hatiku yang terpalit yang boleh diibaratka hanya sekelumit cuma.

Hari-hariku sentiasa dilapik dengan doa agak aku diperolehi ketenangan. Kerana ketenangan itu yang ku cari. Supaya aku dapat hidup seperti mana Allah s.w.t hukumku turun didunia. Semoga aku, keluargaku, dan kenalan-kenalan beroleh ketenangan dan rahmat. amin ya rabb

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin