Tuesday, September 15, 2009

Selamat Hari Raya

Disini aku nk wish slamat hari raya siap2 la kat kawan2 blogger smua...memandangkan malam ni aku dah nak balik ke kg yakni di sp kedah...nak sms sorang2...xda kedit lak kan...guna blog ja kot...sbnrnya ak start cuti hari jumaat...tp disebabkan keterlewatan aku menempah tiket...terpaksalah aku menumpang mmber aku untuk balik beraya...mls nk tulis panjang2...xda mood nak taip...mood aku skrang adalah mood beraya...jemput2 la datang umah...kwsn umah aku bnyk anak2 dara...hehe


Gambar2 Hari Raya yg bleh dikongsikan bersama



















Sunday, September 13, 2009

10 perkara tentang lelaki




benda ni aku dpt dr kakak aku...dia email kan kat aku...dia cakap untuk dikongsikan bersama...aku ada edit skit2...supaya x nmpak sgt plagiarism ...sblm aku post ni...aku berfikir gak...nak post rasa aib lak...haha(mmber2 cnfirm kutuk aku)....tp info dia mcm baik ja..dan ini lah kenyataan bg yg sedang hangat bercouple ataupun yang dah berumah tangga...orang ckp nak hubungan kekal...kita kena tahu pasal pasangan kita kan...so baca la ni sebagai peringatan atau untuk menambah ilmu...aku post ni untuk kita share bersama(x bermakna aku ni jiwang...huhu)...aku pon xtau psl bnda2 ni smua(sumpah!!!)....


10 perkara yang lelaki suka dan Tidak Suka

  • Pandai dalam mengenakan pakaian.(pandai melaram xpa...ok ja bg org lelaki)
  • Penampilan/imej yang sesuai dengan citarasanya.(x jemu mata memandang gitu)
  • Tak mudah naik angin!(ni pantang!!!...hehe)
  • Perempuan yang dapat menjalin hubungan rapat dengan ibu atau keluarganya.
  • Sentiasa berada di sisinya saat duka dan gembira.(ni wajib ada)
  • Boleh dibawa berbincang dan memberi pendapat.(jangan jd kayu ja...share la skit dgn lelaki)
  • Tak memperkecilkan kelemahan lelaki sebaliknya menerima seadanya diri lelaki tersebut!(jangan memperkecilkan kejantanan lelaki...nnt dia cr bomoh...hehe)
  • Tak mengharapkan lelaki dalam semua hal.
  • Tak terlalu seksi dalam berpakaian.(islam kan x suka...orang laki pun sama la...x suka gak)
  • Pandai memasak. (xkan nak mkn kedai ja kan...so belajar masak)

10 perkara yang lelaki tak suka


  • Perempuan yang suka mengumpat!(ish2...sikap ni ptt elak...islam pun x suka)
  • Perempuan yang menunjukkan sikap yang terlalu memiliki.
  • Perempuan yang hisap rokok.(lelaki yg merokok pun benci apatah lg yang x merokok)
  • Perempuan yang melayan lelaki seperti alas kaki! (ish2...ni pattern kurang asam )
  • Perempuan yang hipokrit.(aish...sian kat orang lelaki klu dpt yg mcm ni)
  • Perempuan yang tak pandai mengemas.
  • Perempuan yang "Queen Control" atau suka mengarah-arah.(haha...depend kat laki tu gak...klu laki ganas...silap haribulan mkn penmpar la pompuan tu...hehe)
  • Perempuan yang suka bermekap tebal sehingga hilang keayuan asli.(kdg2 boleh diterima)
  • Perempuan yang kuat merajuk dan sukar dipujuk. (Sekali-sekala takpa la...)
  • Perempuan yang kuat berleter walau hal remeh temeh.(ni leh buat telinga lelaki panas...kes penceraian pun bnyk terjadi sbb org pompuan kuat berletiaq...hehe)

Saturday, September 12, 2009

kemeriahan raya



pandai orang kg menganjing....haha

kali ni aku nk share skit pasal kemeriahan raya...td disebabkan aku terjaga awal...aku buka la youtube untuk melayan keboringan aku...nk ajak mmber2 sembang pon...mmber2 dah pakat tido abis...nak study apatah lg...bukan mls nk study...cuma segan...hehe...so youtube la jadi teman aku...sekali aku tgh youtube....aku terpandang satu tajuk...tajuk dia bnyi mcm ni...kemeriahan raya di kg talang,perak...pernah dengar kg ni x???...aku secara jujurnya...x pernah dgr pon kampung ni...apatah lagi mengetahui lokasi kg berkenaan...apa yg special dgn kg ni???...mai sini aku nk cerita...yg best nya dgn kg ni...setiap tahun diorang akan main meriam.....diorang akan main sehari sebelum raya...yakni malam last posa la...yang sempoi nya depa akan main sampai ke pg(x sure...aku bc komen kat video tu...depa kata sampai ke subuh...)diorang ni mmg handal la...bukan satu dua meriam diorang main...aku rasa dalam 10 gak la...siap seluruh penduduk kg join(orang laki ja la...orang pompuan duk umah kacau dodol...hehe...)...meriam lak...bukan jenis kecik...besar gila...pastu panjang...klu bawa p perang dgn us...bleh mng aku rasa...k la...sembang bnyk2 pon x da guna...tgk2 la video ni yer...hehe


video

p/s kpd penduduk kg talang...sry yer...promote kg hangpa sikit...sempoi sgt...hehe
p/s thanks gak kpd bicarasufi...

Friday, September 11, 2009

iklan raya




assalamualaikum...post aku kali ni berdasarkan iklan raya lak...iklan2 raya ni mmg slalu muncul dibulan puasa dan akan abis selepas raya(x caya try bt research sndiri yer...)...iklan raya ni bleh diibaratkan sebagai acara tahunan bg syarikat2 besar berlawan iklan sapa yg paling best...tp bg aku iklan raya petronas lah yang terbaik setakat ni diikuti iklan dr talekom malaysia(ini aku pnya pilihan...korang aku x tau la...)...iklan raya ni selalunya silih berganti...xkan ada iklan raya yg yang berulang...tapi selalunya iklan raya ni berunsulkan sentimental gitu...sedih...pilu...rasa”
nk nangis...teringat mak kat kg...itu mmg kepandaian iklan raya...so disini aku ada satu nak share iklan raya dgn korang...iklan ni dah lama...aku dah lupa raya bila iklan ni ditayangkan...tapi kalau x salah aku iklan ni femes dgn nama janda anak tujuh...jom layan video dlu...


video

iklan ni memaparkan perjalanan seorang ibu tunggal dan anaknya yakni seramai 7 orang dalam menempuh hari sebelum raya(esok tu raya kot...xsure...hehe...)...yang bestnya dalam iklan ni anak dia smua lelaki...dan anak2 dia mmg jenis bertanggugjawab kaw2(harap2 aku mcm tu la...hehe...)...mesej dalam iklan ni pun muda difahami...dimana iklan ni nak menunjukkan bertapa taat nya anak2 dia kat mak dia...setiap arahan mak dia...confirm anak2 dia akan buat(islam dah ajar kot ckp uhh pun dah berdosa...bgs la dak2 ni...suka aku...)...mls nk cerita pnjng2...rajin2 tengok sndiri...x pon ingtkan blk...bnda dah tngk kot...hehe

p/s adik bongsu dia berlakon mmg terbaik...dlu dlm majalah 3 ada tnjuk iklan ni behind dia pnya scene....budak ni belakon candid kot...mmg dah ada natural talent arhh...besar ni leh gnti eman manan yer...hehe...k chow

Thursday, September 10, 2009

Senyum VS Kambing



kisah ayam dan kambing

satu hari kambing berjumpa ayam dan berkata pada ayam
"Hei..ayam apalah kau ni..bulu je cantik...tapi tak pakai kasut(kaki ayam)..!!
Si ayam pun menjawab.."Hoi,kambing kau ni nampak je alim(berjanggut)..
tapi tak malu,telur kau tu dok tayang kat orang bt pa..!!kambing pun
tersengih(senyum kambing)..!!kantoi lak aku hari ni...!!kata kambing..!!

moral dalam crita ni
  • tak baik kutuk mengutuk sbb keburukan kita...kita x nmpak
  • kan aib bila kita kena kutuk balik...so...stop kutuk mengutuk...hehe
  • elakan kutuk mengutuk dibulan puasa...batal pahala posa beb...hehe

one piece aka budak getah



Yep, One Piece will be on break this week.... And so there will be no chapter for it but the rest of the WSJ series will be out as normal. It should be back next week we believe....

adoyai...
Eiichiro Oda ni pandai melawak kasar tul la...dah la nk kuar satu chapter pun kena tnggu smnggu...klu mcm ni kena tnggu lg seminggu la...huhu...tensyen2...

one piece ni klu komik bahasa melayu dipanggil budak getah...mmg best la komik ni...

p/s dah besaq pun bc komik lg...hehe...apa bleh buat

link tuk bc one piece online
  • http://www.onemanga.com/One_Piece/
  • http://www.mangafox.com/manga/one_piece/
  • http://www.mangaspoiler.com/

Tuesday, September 8, 2009

Pekida???


Pekida tu apa???mai aku nak cerita sikit...aku pon tau sikit2 ja...so aku cerita sikit la...aku tau pasal persatuan pekida ni daripada sorang pak cik yang tinggal di kawasan perumahan aku(kat kg aku)...dia pun cerita yang tersurat2 ja(katanya la)...yang tersirat dia cakap x leh nak cerita...itu rahsia!!!(dengan tegas dia bgtau aku,hehe)...aku baik dgn dia pon sbb aku pernah berguru dengan dia dan aku dah anggap dia mcm pak cik aku sendiri...apa yang aku tau dan aku rasa semua orang tau...pekida ni hanyalah persatuan dimana samalah dengan persatuan2 disekolah dulu...mcm persatuan bulan sabit,persatuan kadet polis dan sebagainya...tapi apa yang membezakan persatuan pekida ni dengan persatuan yang ada di sekolah dulu adalah pekida ni dia kena baiah dulu...depa panggil kena masuk 30 dulu(waktu ni aku blur sbb aku xtau apa tu 30,tp ak senyap ja,hehe)...dia kena angkat sumpah dengan allah S.W.T dulu dengan disaksikan ayah dan abg2 long....masa tu aku sempat tanya lagi baiah tu mcm mana lak...tapi pak cik tu cakap itu adalah rahsia(cuma ahli ja tau,yg x ahli..duk senyap2)...so aku x leh nk bgtau hgpa la...huhu...apa yang pak cik tu cerita lagi...pekida ni dibahagikan kepada dua...yakni dari golongan putih iaitu 30 dan dari golongan merah iaitu 36(skali lg aku blur)...pak cik ni cakap 36 ini adalah kongsi cina ataupu pair cina..dan 36 ni diperkenalkan kepada orang melayu oleh arwah pak long awang(femes dengan nma pak long burung...sory klu silap)....tapi apa yang aku dengar dan pernah aku baca(dalam metro dlu pernah kluar)...skrang dah ada pertubuhan baru yang dipanggil 77...dan ada ura2 yang mengatakan 77 ni berlindung dibawah pekida...77 ni juga dipanggil gang naga...mungkin kat lambang dia ada naga(aku xtau,teka ja ni)...

aku tau banyak ni ja...nak lebih lanjut...p tanya kat ofis pekida...hehe

video

Pemutihan Pekida


p/s dulu masa kecik2 aku selalu gak la jumpa pak long ni...sbb umah dia dekat dengan rumah aku...so aku tau gak serba sedikit pasal dia...

p/s xleh nak cerita banyak...nanti takut silap...isu sensitif ni...minta maaf la klu ada yang salah...

Monday, September 7, 2009

Blog aku dah berubah wajah

apa yg anda lihat...blog aku dah berubah...semalaman aku x tido sbb bnyk kena tambah blk...edit sana...edit sini...sial punya template baru...dah la lps dah siap smua...blog aku haram x lawa pon...x seperti yang aku ingin2kan...

p/s disebabkan waktu tido aku yang x menentu...aku dah kena insomnia...padan dgn muka aku..

mata aku skrang...ada hitam2...dah xyah pakai celak...hehe

Sunday, September 6, 2009

untuk budak2 nak UPSR!!!

untuk budak2 yang nak ambik UPSR hari selasa ni 8/9/2009...abg disini nak wish best of luck to adik2 yg nak ambik UPSR...UPSR ni la first step untuk adik2 untuk success dalam pelajaran...smoga adik2 dalam menjawab soalan dengan tenang...bnyk2kan berdoa...

p/s adik kembar aku amik UPSR tahun ni...tolong doa2kan..

Friday, September 4, 2009

main meriam



assalamualaikum...hari ini atas sebab kerajinan aku...aku nak mengupdate blog aku yang kian usang ni...bak kata mmber aku...blog pasal diri sendiri...haha...apa aku peduli...hari ni aku ingat nak buka cerita waktu aku main meriam kecik2 dulu...bak kata pepatah...x main meriam x kampung la beb...aku mula2 kenal dengan meriam ni waktu aku form 2...first meriam aku kenal ialah meriam tin...alah meriam yang guna tin milo yang besar tu...meriam tin ni xda power sangat...tp waktu ni aku beginner so heboh gak satu kg yang aku main meriam...nak tunjuk jantan punya pasal...aku sanggup menggadaikan nyawa aku dengan memberanikan diri main meriam...meriam tin ni plak ada yang boleh dipanggil meriam katak...meriam katak ni untuk budak2 baru belajar...budak2 yang baru nak kenal erti bahaya...main meriam ni selalunya dimain waktu malam time2 ustaz2,makcik2,mak2,kakak2,nenek2 pergi masjid mengerjakan terawih...macam biasa...orang pergi terawih aku follow gak...tp sebelum sampai masjid...aku ambik u-turn...so x sampai la masjid...hehe...pastu dah besar sikit aku dah mula main meriam yang lebih power...aku sebenarnya x reti pun buat meriam...aku ni cuma menumpang ja...orang cakap pasukan sorak untuk kg aku...bukan apa...kalau xda pasukan sorak x meriah la kg...tapi yang memeriahkan lagi suasana main meriam ni adalah dengan berlawan meriam sapa paling bunyi kuat...ini perlawanan antara kampung...so bermacam2 jenis bahan digunakan untuk buat meriam ni...bagi pasukan kg aku waktu ni...kami ada 3 jenis meriam...satu dibuat dari batang paip jamban(mmber aku rembat dkt jamban bapak dia,hehe),satu dibuat dari batang public phone(ni vandalism skit,xda nya peduli halal haram waktu ni),dan satu lagi dari batang pagar yang bulat tu(yang ni x kuat,last2 mmber aku buang sbb mengaibkan kg)...tp pasukan2 main meriam ni selalunya dibenci penduduk kg...selalu gak kami kena marah dan siap ada polis datang suluh...waktu polis datang ni yang horror skit...silap haribulan bleh masuk jail beb...waktu polis datang ni mmg berselerak lari...aku sempat gak menyorok kat hutan keladi...sial pnya polis...abis gatal2 badan aku waktu ni...tp yang paling best....meriam kami x dirampas polis tu...malam tu la malam paling aib...alah polis yang datang waktu tu bukan polis betul pun...polis bantuan ja...sial tul...tapi yang paling best...xda mmber2 aku yang cedera mahupun parah main meriam ni...yang iklan dalam tv pasal main meriam hilang tangan apa smua tu...sbb budak tu bodoh tahap lahanat...tapi disini aku nak lampirkan sedikit nasihat...klu nak main meriam...main la meriam dari besi...sebab bunyi nya lebih power...hahaha....so sekian...malas nk tulis panjang2...


main meriam ni baru terbaik...hehe

Tuesday, September 1, 2009

belanja???

tetiba gua rasa nak tulis...tension beb...sejak bulan puasa ni...bnyk lak gua spend kat makanan...huhu...x dapat la beli baju raya mcm ni...itu ja aku nk tulis...hahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin