Friday, October 16, 2009

malique -layu

assalamualaikum...
jom sama2 kita dengar sajak dari malique ni...power gak si malique ni bersajak...ingatkan tahu rapping ja...k la...tulis banyak2 pun xda guna gak...selamat dengar dan renung2kan yer...mana tau bleh naik semangat ke...

malique-layu

Aku lihat layu dalam Melayu
Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui
Yang kita sendiri
Membiarkan bunga raya melayu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu
Tanah air kita yang punya
Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 harimau bertukar menjadi mangsa
Kita lupa nenek moyang kaya-raya
Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia
Ya… tapi apa guna tak hilang di dunia
Kalau kewujudan tidak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa
Selalu lari bila dirapat
Selalu malu bila soalan diaju
Selalu segan memberi pendapat
Rela mengikut dari meneraju
Belum nyanyi sudah bersorak
Suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak
Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu
Bunga menangis dia mendayu
Mahu jadi cantik tetapi ragu
Aku merayu
Bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Thursday, October 15, 2009

kehilangan...

assalamualaikum...

dah lama rasa nya x update blog ni...lps aku tulis pasal putra...dah xda idea lak nak tulis apa...lgpun kemalasan yang melanda dan juga kekurangan mood menyebabkan aku mls nak update blog apatah lg nak buka blog ni...hehe...pasal post putra tu...ada gak la respond negative...aish...biasala kan...mana ada benda yang semua orang setuju...tapi aku harap...dengan post putra tu...boleh la orang2 melayu kita buka mata skit pasal putra...perjuangan melayu kita gak ni...bkn untuk kaum lain...tapi untuk kaum kita gak....hehehe

sebenarnya mnggu ni aku kurang mood skit...sbb aku baru kehilangan tok wan aku...yakni haji ismail bin lazim...(al-fatihah please)...tapi kesedihan ni biar aku je la yg rasa...tapi yang dah pergi biar lah pergi...aku ni yang masih hidup haruslah teruskan hidup...x gitu kan...hehe...

dan aku juga telah kehilangan gelanggang silat ku di kg halaman ku yakni di kota kuala muda...ini disebabkan sikap dengki dan lahanat sorang makluk allah yang diberi gelaran pari ataupun belalang(nama yang aku berikan kat dia)...si belalang ni dengan angkuh sekali mengatakan tapak gelanggang tu adalah sebahagian dari tanahnya walaupun si belalang ni tiada geran utk membuktikan yang tanah tu miliknya...bodoh pnya belalang...dan benda yang paling sedih sekali...dengan hati yang penuh slamber dan tanpa perasaan ragu2...si belalang ni telah tanam dua batang pokok ketum di tengah2 gelanggang silat kami...sungguh biadap dan kurang ajar nya si belalang ni...nasib baik malaysia ada undang2 wahai si belalang woi...kalau x...hg terima lah padahnya wahai si belalang...

minggu ni juga...mmber baik aku hazwan bin hamdan @ sepang telah kehilangan motor yang amat disayangi nya...motor rxz cater dgn no play WKA 875 kot...aku kurang pasti dengan digit kat plat no tu...sry sepang...aku lupa...hehe...secara jujurnya sepang telah kehilangan 2 biji motor...1st nya motor wave 125...dah rxz adalah untuk kali keduanya...takziah aku ucap kat hg sepang...smua ni dugaan...mungkin ada hikmah ada hikmah disebalik kejadian kan...

Saturday, October 3, 2009

putra30



assalamualaikum...

lama gak aku x update blog ni...bkn nya apa...bila blk ja kg...trs terpisah dari dunia luar...internet xda dowh...hehe...lagipun bila dah beraya...mna ada ms nk buka blog2 ni...naik taip apatah lg...perut pun asyik penuh ja...apatah lg bila makan lemang dgn ketupat...mmg pastu terus tido dgn lena sekali...hehe...secara menyeluruhnya...ak mmg xda ms langsung nk hubung dunia luar selain dunia kampungku....hehe

ok...aku baru2 ni terpanggil untuk menjawab persoalan tentang putra30...ni disebabkan rancangan 360 yang disiarkan oleh tv3...aish...aku pun sbnrnya x tahu menahu pasal putra30 ni...tp disebabkan perasaan ingin tahu aku...aku pun bertanya kepada seorang pak cik yang aku kenal...dgr2nya dah berpuluh tahun dia dlm persatuan pekida dan dia juga antara orang kuat putra30 ni...bukanya apa...masa aku tengok 360 tu...persatuan putra30 ni mcm persatuan gangster la plak...mcm2 benda buruk pasal putra30 ni dan persatuan putra dah jadi macam menjadi salah satu punca nama persatuan pekida ni busuk....mcm tu la plak erk???hahah...tp bg aku mungkin itu satu tohmahan ataupun gurauan kasar???sbb tu aku terus tnya pak cik tu pasal benda2 ni...pada mulanya susah gak pak cik tu nak bercerita...tp selepas aku desak dan dgn sikit pujukan rayu...akhirnya pak cik tu pun mahu berkongsi cerita...ikuti temuramah aku dengan pak cik ni...hehe

aku-putra tu apa pak cik???

pakcik baik-putra tu persatuan la apit...mcm pekida gak...

aku-pak cik cerita la skit pasal putra???(dgn nada memujuk...hehe)

pakcik baik-(dgn nada gelak...hahahaha)...putra ni orang kenal dgn nama putra30...ini adalah salah satu pertubuhan melayu yang sama dengan pekida...putra ni lahirnya(ditubuhkan) kat pulau pinang...klu apit p perda(kat penang) apit akan nampak satu bangunan tulis putra...disitulah tempat putra ditubuhkan...putra ni baru lagi dikalangan orang melayu...semasa baru tubuh...ramai orang2 curiga tentang putra ni...tapi alhamdulillah putra ni dapat diterima orang melayu...perjuangan putra ni sama gak apit dgn perjuangan pekida...yakni berlandaskan al quran dan sunnah...apa yang islam larang...itu lah larangan bagi ahli2 putra...sama gak apa yang islam suruh...itu lah yang harus menjadi ikutan ahli2 putra...seperti nama putra yakni putra30...persatuan putra ni adalah persatuan putih...dimana ahli2 nya hanyalah untuk orang melayu...persatuan ni mirip dengan persatuan pekima...

aku-pekima tu apa lak pak cik???nama mcm familiar???

pak cik baik-pekima ni lah persatuan orang melayu sebelum tertubuhnya pekida...persatuan ni hanya untuk perjuangkan islam dan orang melayu ja...dan persatuan ni dianggap terlalu perkauman dan menyebabkan persatuan ni tidak layak mendaftar...jadi disini lah titik mula persatuan pekida ni apit...

aku-owh mcm tu critanya...tapi pekida kan dah ada...buat pa nk tubuh putra lak???

pak cik baik-(dgn muka serius dan suara sikit menekan...naik cuak gak aku...hehe)...itu lah...ramai gak orang bertanya pasal benda2 ni...tp sbnrnya putra ni ditubuhkan oleh ahli2 pekida gak...ni disebabkan depa malu dengan pekida skrang...mcm2 orang duk kata pasal pekida...sng kata depa kata nama pekida ni dah busuk...dan kebanyakkan ahli pekida skrang dah banyk yang menyimpang...sebab tu lah putra ni ditubuhkan...putra ni ditubuhkan untuk menjadi seperti mana pekida pada masa dlu...persatuan yang tidak bercampur dengan kaum lain...persatuan yang terus membawa perjuangan asal...ini yang kita orang melayu patut pilih...persatuan ini juga adalah persatuan berdaftar...dan juga bukan persatuan politik...

aku-owh baru saya faham(dengan gaya mengangguk...hehe)...abis sbb pa dalam 360 putra ni dah mcm dilabel sebagai persatuan gangster...dimana sama gak dengan persatuan merah...

pakcik baik-owh...yang tu ka(sambik tersenyum)...pak cik tgk gak rancangan tu...aish(sedikit mengeluh)...mcm ni la apit...pak cik duk dlm pekida dah nak dekat separuh umur pak cik...pak cik pun salah sorang yang tubuhkan pekida ni...apit x hairan ka sbb pa pak cik masuk putra???sedangkan dalam pekida pun pak cik ada jawatan(aku x pernah tahu pun...haha)...sbnrnya satu ja apit...perjuangan putra sama dengan perjuangan pekida dan putra ni masih lagi sehelai kain putih yang masih bersinar....pekida pun sehalai kain putih gak...tapi selepas beberapa dekat ni...pekida dah kotor...dah x bersih seperti mana dulu...

aku-(dengan memotong cakap pak cik tu)tp kan skrang pekida sedang buat permutihan???

pak cik baik-memang lah pekida buat permutihan...tapi orang luar@ orang awam masih lagi kenal pekida ni persatuan gangster...sebab bnyk sangat kes2 yang x sedap didengar melibatkan ahli pekida...senang kira mcm ni la apit...apit ambik sehelai kain yang dah kotor...apit cuba basuh...mustahil la kain tu nak jadi putih mcm baru beli...guna p la serbuk apa pun...yang pasti kain tu akan menjadi kuning...x caya apit try...(mendalam maksud ni...hehe)

aku-owh mcm tu rupanya...skrang saya dah faham...

pakcik baik-satu saja pak cik nak pesan...jangan kita percaya kata2 orang kalau kita x tgk sendiri bnda tu...dan pak cik nasihatkan...jangan percaya bulat2 tentang rancangan 360 tu...mungkin itu cuma sandiwara yang dilakukan oleh orang2 yang x puas hati dengan kumunculan putra...

aku-ok la pak cik...terima kasih banyk2....

selepas la sudah sesi temuramah aku dengan pak cik tu...haha...aku ingat pas ni nak apply jadi wartawan la...mcm style ja...hhehe...ok la gang...selamat baca...salam...

p/s kalau dah silap harap lah diampun...aku pun tulis apa yang diceritakan oleh pak cik ni...xtau la betul ka x...kalau benda ni tipu...bukan aku yang menipu..tp pak cik tu yer....hehe...

Tuesday, September 15, 2009

Selamat Hari Raya

Disini aku nk wish slamat hari raya siap2 la kat kawan2 blogger smua...memandangkan malam ni aku dah nak balik ke kg yakni di sp kedah...nak sms sorang2...xda kedit lak kan...guna blog ja kot...sbnrnya ak start cuti hari jumaat...tp disebabkan keterlewatan aku menempah tiket...terpaksalah aku menumpang mmber aku untuk balik beraya...mls nk tulis panjang2...xda mood nak taip...mood aku skrang adalah mood beraya...jemput2 la datang umah...kwsn umah aku bnyk anak2 dara...hehe


Gambar2 Hari Raya yg bleh dikongsikan bersama



















Sunday, September 13, 2009

10 perkara tentang lelaki




benda ni aku dpt dr kakak aku...dia email kan kat aku...dia cakap untuk dikongsikan bersama...aku ada edit skit2...supaya x nmpak sgt plagiarism ...sblm aku post ni...aku berfikir gak...nak post rasa aib lak...haha(mmber2 cnfirm kutuk aku)....tp info dia mcm baik ja..dan ini lah kenyataan bg yg sedang hangat bercouple ataupun yang dah berumah tangga...orang ckp nak hubungan kekal...kita kena tahu pasal pasangan kita kan...so baca la ni sebagai peringatan atau untuk menambah ilmu...aku post ni untuk kita share bersama(x bermakna aku ni jiwang...huhu)...aku pon xtau psl bnda2 ni smua(sumpah!!!)....


10 perkara yang lelaki suka dan Tidak Suka

  • Pandai dalam mengenakan pakaian.(pandai melaram xpa...ok ja bg org lelaki)
  • Penampilan/imej yang sesuai dengan citarasanya.(x jemu mata memandang gitu)
  • Tak mudah naik angin!(ni pantang!!!...hehe)
  • Perempuan yang dapat menjalin hubungan rapat dengan ibu atau keluarganya.
  • Sentiasa berada di sisinya saat duka dan gembira.(ni wajib ada)
  • Boleh dibawa berbincang dan memberi pendapat.(jangan jd kayu ja...share la skit dgn lelaki)
  • Tak memperkecilkan kelemahan lelaki sebaliknya menerima seadanya diri lelaki tersebut!(jangan memperkecilkan kejantanan lelaki...nnt dia cr bomoh...hehe)
  • Tak mengharapkan lelaki dalam semua hal.
  • Tak terlalu seksi dalam berpakaian.(islam kan x suka...orang laki pun sama la...x suka gak)
  • Pandai memasak. (xkan nak mkn kedai ja kan...so belajar masak)

10 perkara yang lelaki tak suka


  • Perempuan yang suka mengumpat!(ish2...sikap ni ptt elak...islam pun x suka)
  • Perempuan yang menunjukkan sikap yang terlalu memiliki.
  • Perempuan yang hisap rokok.(lelaki yg merokok pun benci apatah lg yang x merokok)
  • Perempuan yang melayan lelaki seperti alas kaki! (ish2...ni pattern kurang asam )
  • Perempuan yang hipokrit.(aish...sian kat orang lelaki klu dpt yg mcm ni)
  • Perempuan yang tak pandai mengemas.
  • Perempuan yang "Queen Control" atau suka mengarah-arah.(haha...depend kat laki tu gak...klu laki ganas...silap haribulan mkn penmpar la pompuan tu...hehe)
  • Perempuan yang suka bermekap tebal sehingga hilang keayuan asli.(kdg2 boleh diterima)
  • Perempuan yang kuat merajuk dan sukar dipujuk. (Sekali-sekala takpa la...)
  • Perempuan yang kuat berleter walau hal remeh temeh.(ni leh buat telinga lelaki panas...kes penceraian pun bnyk terjadi sbb org pompuan kuat berletiaq...hehe)

Saturday, September 12, 2009

kemeriahan raya



pandai orang kg menganjing....haha

kali ni aku nk share skit pasal kemeriahan raya...td disebabkan aku terjaga awal...aku buka la youtube untuk melayan keboringan aku...nk ajak mmber2 sembang pon...mmber2 dah pakat tido abis...nak study apatah lg...bukan mls nk study...cuma segan...hehe...so youtube la jadi teman aku...sekali aku tgh youtube....aku terpandang satu tajuk...tajuk dia bnyi mcm ni...kemeriahan raya di kg talang,perak...pernah dengar kg ni x???...aku secara jujurnya...x pernah dgr pon kampung ni...apatah lagi mengetahui lokasi kg berkenaan...apa yg special dgn kg ni???...mai sini aku nk cerita...yg best nya dgn kg ni...setiap tahun diorang akan main meriam.....diorang akan main sehari sebelum raya...yakni malam last posa la...yang sempoi nya depa akan main sampai ke pg(x sure...aku bc komen kat video tu...depa kata sampai ke subuh...)diorang ni mmg handal la...bukan satu dua meriam diorang main...aku rasa dalam 10 gak la...siap seluruh penduduk kg join(orang laki ja la...orang pompuan duk umah kacau dodol...hehe...)...meriam lak...bukan jenis kecik...besar gila...pastu panjang...klu bawa p perang dgn us...bleh mng aku rasa...k la...sembang bnyk2 pon x da guna...tgk2 la video ni yer...hehe




p/s kpd penduduk kg talang...sry yer...promote kg hangpa sikit...sempoi sgt...hehe
p/s thanks gak kpd bicarasufi...

Friday, September 11, 2009

iklan raya




assalamualaikum...post aku kali ni berdasarkan iklan raya lak...iklan2 raya ni mmg slalu muncul dibulan puasa dan akan abis selepas raya(x caya try bt research sndiri yer...)...iklan raya ni bleh diibaratkan sebagai acara tahunan bg syarikat2 besar berlawan iklan sapa yg paling best...tp bg aku iklan raya petronas lah yang terbaik setakat ni diikuti iklan dr talekom malaysia(ini aku pnya pilihan...korang aku x tau la...)...iklan raya ni selalunya silih berganti...xkan ada iklan raya yg yang berulang...tapi selalunya iklan raya ni berunsulkan sentimental gitu...sedih...pilu...rasa”
nk nangis...teringat mak kat kg...itu mmg kepandaian iklan raya...so disini aku ada satu nak share iklan raya dgn korang...iklan ni dah lama...aku dah lupa raya bila iklan ni ditayangkan...tapi kalau x salah aku iklan ni femes dgn nama janda anak tujuh...jom layan video dlu...




iklan ni memaparkan perjalanan seorang ibu tunggal dan anaknya yakni seramai 7 orang dalam menempuh hari sebelum raya(esok tu raya kot...xsure...hehe...)...yang bestnya dalam iklan ni anak dia smua lelaki...dan anak2 dia mmg jenis bertanggugjawab kaw2(harap2 aku mcm tu la...hehe...)...mesej dalam iklan ni pun muda difahami...dimana iklan ni nak menunjukkan bertapa taat nya anak2 dia kat mak dia...setiap arahan mak dia...confirm anak2 dia akan buat(islam dah ajar kot ckp uhh pun dah berdosa...bgs la dak2 ni...suka aku...)...mls nk cerita pnjng2...rajin2 tengok sndiri...x pon ingtkan blk...bnda dah tngk kot...hehe

p/s adik bongsu dia berlakon mmg terbaik...dlu dlm majalah 3 ada tnjuk iklan ni behind dia pnya scene....budak ni belakon candid kot...mmg dah ada natural talent arhh...besar ni leh gnti eman manan yer...hehe...k chow

Thursday, September 10, 2009

Senyum VS Kambing



kisah ayam dan kambing

satu hari kambing berjumpa ayam dan berkata pada ayam
"Hei..ayam apalah kau ni..bulu je cantik...tapi tak pakai kasut(kaki ayam)..!!
Si ayam pun menjawab.."Hoi,kambing kau ni nampak je alim(berjanggut)..
tapi tak malu,telur kau tu dok tayang kat orang bt pa..!!kambing pun
tersengih(senyum kambing)..!!kantoi lak aku hari ni...!!kata kambing..!!

moral dalam crita ni
  • tak baik kutuk mengutuk sbb keburukan kita...kita x nmpak
  • kan aib bila kita kena kutuk balik...so...stop kutuk mengutuk...hehe
  • elakan kutuk mengutuk dibulan puasa...batal pahala posa beb...hehe

one piece aka budak getah



Yep, One Piece will be on break this week.... And so there will be no chapter for it but the rest of the WSJ series will be out as normal. It should be back next week we believe....

adoyai...
Eiichiro Oda ni pandai melawak kasar tul la...dah la nk kuar satu chapter pun kena tnggu smnggu...klu mcm ni kena tnggu lg seminggu la...huhu...tensyen2...

one piece ni klu komik bahasa melayu dipanggil budak getah...mmg best la komik ni...

p/s dah besaq pun bc komik lg...hehe...apa bleh buat

link tuk bc one piece online
  • http://www.onemanga.com/One_Piece/
  • http://www.mangafox.com/manga/one_piece/
  • http://www.mangaspoiler.com/

Tuesday, September 8, 2009

Pekida???


Pekida tu apa???mai aku nak cerita sikit...aku pon tau sikit2 ja...so aku cerita sikit la...aku tau pasal persatuan pekida ni daripada sorang pak cik yang tinggal di kawasan perumahan aku(kat kg aku)...dia pun cerita yang tersurat2 ja(katanya la)...yang tersirat dia cakap x leh nak cerita...itu rahsia!!!(dengan tegas dia bgtau aku,hehe)...aku baik dgn dia pon sbb aku pernah berguru dengan dia dan aku dah anggap dia mcm pak cik aku sendiri...apa yang aku tau dan aku rasa semua orang tau...pekida ni hanyalah persatuan dimana samalah dengan persatuan2 disekolah dulu...mcm persatuan bulan sabit,persatuan kadet polis dan sebagainya...tapi apa yang membezakan persatuan pekida ni dengan persatuan yang ada di sekolah dulu adalah pekida ni dia kena baiah dulu...depa panggil kena masuk 30 dulu(waktu ni aku blur sbb aku xtau apa tu 30,tp ak senyap ja,hehe)...dia kena angkat sumpah dengan allah S.W.T dulu dengan disaksikan ayah dan abg2 long....masa tu aku sempat tanya lagi baiah tu mcm mana lak...tapi pak cik tu cakap itu adalah rahsia(cuma ahli ja tau,yg x ahli..duk senyap2)...so aku x leh nk bgtau hgpa la...huhu...apa yang pak cik tu cerita lagi...pekida ni dibahagikan kepada dua...yakni dari golongan putih iaitu 30 dan dari golongan merah iaitu 36(skali lg aku blur)...pak cik ni cakap 36 ini adalah kongsi cina ataupu pair cina..dan 36 ni diperkenalkan kepada orang melayu oleh arwah pak long awang(femes dengan nma pak long burung...sory klu silap)....tapi apa yang aku dengar dan pernah aku baca(dalam metro dlu pernah kluar)...skrang dah ada pertubuhan baru yang dipanggil 77...dan ada ura2 yang mengatakan 77 ni berlindung dibawah pekida...77 ni juga dipanggil gang naga...mungkin kat lambang dia ada naga(aku xtau,teka ja ni)...

aku tau banyak ni ja...nak lebih lanjut...p tanya kat ofis pekida...hehe



Pemutihan Pekida


p/s dulu masa kecik2 aku selalu gak la jumpa pak long ni...sbb umah dia dekat dengan rumah aku...so aku tau gak serba sedikit pasal dia...

p/s xleh nak cerita banyak...nanti takut silap...isu sensitif ni...minta maaf la klu ada yang salah...

Monday, September 7, 2009

Blog aku dah berubah wajah

apa yg anda lihat...blog aku dah berubah...semalaman aku x tido sbb bnyk kena tambah blk...edit sana...edit sini...sial punya template baru...dah la lps dah siap smua...blog aku haram x lawa pon...x seperti yang aku ingin2kan...

p/s disebabkan waktu tido aku yang x menentu...aku dah kena insomnia...padan dgn muka aku..

mata aku skrang...ada hitam2...dah xyah pakai celak...hehe

Sunday, September 6, 2009

untuk budak2 nak UPSR!!!

untuk budak2 yang nak ambik UPSR hari selasa ni 8/9/2009...abg disini nak wish best of luck to adik2 yg nak ambik UPSR...UPSR ni la first step untuk adik2 untuk success dalam pelajaran...smoga adik2 dalam menjawab soalan dengan tenang...bnyk2kan berdoa...

p/s adik kembar aku amik UPSR tahun ni...tolong doa2kan..

Friday, September 4, 2009

main meriam



assalamualaikum...hari ini atas sebab kerajinan aku...aku nak mengupdate blog aku yang kian usang ni...bak kata mmber aku...blog pasal diri sendiri...haha...apa aku peduli...hari ni aku ingat nak buka cerita waktu aku main meriam kecik2 dulu...bak kata pepatah...x main meriam x kampung la beb...aku mula2 kenal dengan meriam ni waktu aku form 2...first meriam aku kenal ialah meriam tin...alah meriam yang guna tin milo yang besar tu...meriam tin ni xda power sangat...tp waktu ni aku beginner so heboh gak satu kg yang aku main meriam...nak tunjuk jantan punya pasal...aku sanggup menggadaikan nyawa aku dengan memberanikan diri main meriam...meriam tin ni plak ada yang boleh dipanggil meriam katak...meriam katak ni untuk budak2 baru belajar...budak2 yang baru nak kenal erti bahaya...main meriam ni selalunya dimain waktu malam time2 ustaz2,makcik2,mak2,kakak2,nenek2 pergi masjid mengerjakan terawih...macam biasa...orang pergi terawih aku follow gak...tp sebelum sampai masjid...aku ambik u-turn...so x sampai la masjid...hehe...pastu dah besar sikit aku dah mula main meriam yang lebih power...aku sebenarnya x reti pun buat meriam...aku ni cuma menumpang ja...orang cakap pasukan sorak untuk kg aku...bukan apa...kalau xda pasukan sorak x meriah la kg...tapi yang memeriahkan lagi suasana main meriam ni adalah dengan berlawan meriam sapa paling bunyi kuat...ini perlawanan antara kampung...so bermacam2 jenis bahan digunakan untuk buat meriam ni...bagi pasukan kg aku waktu ni...kami ada 3 jenis meriam...satu dibuat dari batang paip jamban(mmber aku rembat dkt jamban bapak dia,hehe),satu dibuat dari batang public phone(ni vandalism skit,xda nya peduli halal haram waktu ni),dan satu lagi dari batang pagar yang bulat tu(yang ni x kuat,last2 mmber aku buang sbb mengaibkan kg)...tp pasukan2 main meriam ni selalunya dibenci penduduk kg...selalu gak kami kena marah dan siap ada polis datang suluh...waktu polis datang ni yang horror skit...silap haribulan bleh masuk jail beb...waktu polis datang ni mmg berselerak lari...aku sempat gak menyorok kat hutan keladi...sial pnya polis...abis gatal2 badan aku waktu ni...tp yang paling best....meriam kami x dirampas polis tu...malam tu la malam paling aib...alah polis yang datang waktu tu bukan polis betul pun...polis bantuan ja...sial tul...tapi yang paling best...xda mmber2 aku yang cedera mahupun parah main meriam ni...yang iklan dalam tv pasal main meriam hilang tangan apa smua tu...sbb budak tu bodoh tahap lahanat...tapi disini aku nak lampirkan sedikit nasihat...klu nak main meriam...main la meriam dari besi...sebab bunyi nya lebih power...hahaha....so sekian...malas nk tulis panjang2...


main meriam ni baru terbaik...hehe

Tuesday, September 1, 2009

belanja???

tetiba gua rasa nak tulis...tension beb...sejak bulan puasa ni...bnyk lak gua spend kat makanan...huhu...x dapat la beli baju raya mcm ni...itu ja aku nk tulis...hahaha

Saturday, August 22, 2009

Aku,puasa dan pengalaman


assalamualaikum...
duduk x duduk,sedar x sedar... dah 21 tahun aku hidup dalam dunia ni...so dah 21 kali la aku sambut bulan puasa yang penuh keberkatan ini..so x kan sepanjang aku hidup ni aku xda langsung pengalaman2 indah masa bulan puasa dulu...so aku disini berbesar hati la nak share pengalaman aku yang indah2 bagai itu dgn hangpa semua...seperti biasa la...nak cerita mesti kena start masa kecik2 dlu...so nak di jadikan cerita...aku bermula puasa sewaktu umur aku 6 tahun(orang kata umur tadika..orang tua2 la kata)...waktu ini aku dipaksa oleh bapak aku...setiap hari dia akan bagi janji2 yang manis2...aku pun dengan penuh ketaksuban telah termakan janji2 bapak aku ni...tp waktu ini aku posa separuh hari ja...yang lagi separuh aku sambung sebelah malam(waktu tido)...aku dari kecik dah diperkenalkan dengan mercun2 ni...semua mercun aku tau...tapi waktu ni(umur 6 tahun) aku cuma berani main mercun bawang dgn mercun tarik ja...mercun2 yang bunyi macam bom aku x brani main lagi(kecik lagi kot masa ni)...setiap hari aku akan paksa bapak aku beli mercun...kalau dia x beli...aku menangis(teriak) kuat3...sampai satu tahap bapak aku x tahan sangat...dibeli satu kotak(waktu ni dia senyum sinis ja kat aku,bajet nak perli aku)...abis semua orang kena baling mercun dengan aku...x kira la tok imam ka...mak cik sebelah menyebelah ka...persatuan penjaga kg ka...nenek2 mmber aku ka...semua aku baling...macam besa la...klu baling kat orang tua2...msti kluar ayat2 melatah yang pelik2+mencarut(aku x faham waktu ni...ati bersih lagi)...itu masa aku umur 6 tahun hingga ke 11 tahun...melangkah ja umur 12 tahun...aku dah jadi berani...waktu ni aku dengan mmber2 aku dah jarang main mercun...kami dah tukar aktiviti main mercun dengan main pistol...waktu ni sapa x kenai aku...mmg silap la...klu inspector sahap dalam crita hindustan tu hero kat india...aku plak inspector sahap versi hero melayu kat kg aku(dlu pnya crita la ni)...tapi kami main pistol sekejap ja...sebab x mampu beli peluru dia...mahal sgt...cekik darah punya cina...melangkah ja ke alam sekolah menengah...setiap malam bulan puasa...kami akan main aci menyorok(orang kl ak xtau pnggil apa)...lupa lak nak bgtau...msti ada orang akan tanya,bapak aku x marah ka x p terawih???...silap la beb...aku setiap kali kluar umah mmg pakai baju melayu...songkok confirm atas kepala...tapi selalunya...aku melencong ke tempat lain...kecik2 dlu menipu x pa la...x baligh lagi...la ni ja x boleh...hehe...ada satu malam tu...tengah aku menyorok dekat kebun ubi...aku terdengar bunyi moto ex5...dengar punya dengar...aku dapat rasa satu perasaan seram...pastu aku dengar enjin tu mcm berhenti kat mmber aku...(member aku kena cari kami...sbb dia jadi...)...lepas tu ak dengar satu suara yang kuat tengah panggil nama aku...apis...apis...apis....haa sudah...bapak aku la tu...aku waktu ni mmg menggigil la...orang kata teloq duk kat dagu la...nak dijadikan cerita la kan...waktu ni aku tengah menyorok...nasib aku cukup sempoi...tapi aku dapat nampak la melalui dahan2 ubi tu...bapak aku dengan berkain pelikat ala2 nak tido dengan perut yang agak kedepan dan ditemani getah paip sepanjang 1.5 meter...aku dapat rasa aura bapak aku akan mengamuk kalau jumpa aku...waktu ni aku dah tension...macam mna la bleh kantoi aku x p terawih...ni comfirm megat2 panji haram(jiran sebelah menyebalah) yang bgtau kat orang tua aku...tp la kan...nak dipanjangkan cerita...bapak aku telah dikelentong oleh mmber aku tadi...nasib baik la member aku waktu ni x kisah sangat dosa2 kalu menipu orang tua...so selamat la aku dari disebat dikhalayak ramai...tunggu pnya tunggu...balik gak bapak aku...mungkin dia dah give up sebab x dpt jumpa aku(haha)...tapi...malam x selalunya indah...ku sangkakan panas hingga ke petang,tapi hujan gak waktu tengah hari...sesampai ja aku di teratak aku(umah aku)...dengan gaya berlari anak tanpa mengeluarkan bunyi...aku terus mencari katil...tapi malang x berbau...bapak aku terperasan lak dengan tindakan penuh nikad aku tu...malam tu...aku digetah paip di bawah katil...bapak aku dengan gaya penuh bersahaja...telah menggetah paip aku dengan menggunakan getah paip kuning berukuran 1.5m yang dibeli di kedai cina ceng koi...dengan gaya penuh selamba...selepas penat menggetah paip aku...aku terdegar bapak aku berkata...'lepas ni jangan buat dah'...hehe...hukuman dah abis dah...

oit2...nnt2 lak sambung...bazar time...heheheehe

Friday, August 21, 2009

Niat Puasa(peringatan bersama)

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Thursday, August 20, 2009

Bulan Puasa

assalamualaikum...

Untuk makluman anda smua...tanggal 22/8/2009 bersamaan hari sabtu ni...kita akan berpuasa...aku nak ucap Selamat Berpuasa...kepada budak2 yang x ganti puasa lg...tahun depan boleh ganti lagi yer...tp kena double la...haha

Wednesday, August 5, 2009

Bosan sir...

malam ni sama gak mcm malam2 sebelum ni...aku bosan tahap gaban...memandangkan blog aku ni dah lama aku x update...so...aku ingat malam ni lah malam yg akan aku gunakan untuk menghilangkan bosan aku ni...tapi bila dah start taip...xtau lak nak taip apa...nak cakap pasal gosip2 ni...bukan jenis aku...ewah...haha...tp skrang ni kat tempat aku blajar dah ada satu wabak baru...wabak bercinta...adoilahh...masing2 nak teman hidup...masing bila tngok org ber'couple'...nak gak ada pasangan...aku sorang ja cool...hehe...aku plak skrang dah jadi penyimpan mohor2 besar raja2...asyik smua nak luahkan perasaan kat aku...minat pompuan ni...bagi tau aku...mungkin aku ni jenis yg pandai simpan rahsia kot...hahaha...aku mcm biasa la...ada lak yang dah couple...tp malu2 lagi...poorraah!!...ini bukan zaman skolah la nak malu2...umur kita skrang ni dah boleh kawin..haha...apa nak malu2...slamber ja tunjuk depan orang...tp satu ja...jgn tunjuk yang mungkar sudah...haha...ada lak yang jenis cinta x berbalas....yang ni betul2 problem...kita nak kat orang...orang tu lak xnak dgn kita erk...ish2...tapi nak buat mcm mana...mcm orang tua2 slalu cakap...'bila dah jodoh xkan lari ke mana'...hehe...tapi kalau dah perempuan tu xnak...sendiri faham la babe...mesti kita ada kekurangan ke...perangai x elok ke...muka x hensem ke...haha...macam lirik lagu hampa dari to'ki
ku ditinggal senja malam menghampiri,
sendiri ku sedang menanti,
segera la angin datang pada rinduku,

sorang kata cinta mula dari mata turun ke hati...kalau perangai tu mcm setan...jangan harap la dapat ustazah...hahaha...yang anak dara pun ada plak yang jenis perasan...bila kita senyum skit...mula la rasa orang minat kat dia...ini pun salah satu masalah gak...senyum tu sedekah la babe...adohhai...tapi kan...bila orang tu x da awek...jangan la dikutuk...dicerca...dihina...haha...aib babe...tapi apa aku peduli...itu semua lumrah hidup kot...mengutuk semua ni adalah satu gurauan...tapi janganlah keterlaluan...haha...cukup kot...lepak mamak sat....salam

Friday, May 15, 2009

Silat






assalamualaikum....dah lama sgt aku x update blog ni...hari ni disebabkan ada sikit kesempatan...alhamdulillah...boleh la aku tulis sikit2 dlm blog ni..sbnrnya aku mmg dah kekeringan idea nak tulis...dah xtau nak tulis apa...blog ni nama ja orang kampung...tp kandungan dia merapu...x ada pun berkaitan kampung...yang ada cuma cerita2 tahyul ja...so malam ni aku dah bertekat nak tulis sesuatu yang berkaitan kampung...

apa yang aku nak cerita ni adalah berkaitan dengan silat...silat yakni salah satu seni mempertahankan diri...silat ni ada banyak aliran...sama gak mcm karate,taekwando,muay thai dan sebagainya yang mempunyai cabang2 nya...antara jenis2 silat yang terkenal adalah seperti silat gayong(gayong pusaka,gayong malaysia,gayong harimau,gayong singa berantai,gayong fatani),silat cekak(silat cekak malaysia,silat cekak ustaz hanafi,silat selendang merah,silat bangau putih dan banyak lg...klu nak tulis smua...mmg x cukup page aku rasa...tp apa yang aku nak cerita ni bukan pasal knowledge berkaitan silat...sbb aku x beberapa ariff dalam bidang ni...takut gak nnt ada guru2 yang akan marah atau mungkin akan berkecil hati...so apa yang aku nak tulis ni adalah silat yang pernah aku sertai...tp disini aku bukan nak tunjuk hebat ataupun nak bermegah-megah...aku cuma nak berkongsi pengalaman aku ja...sebab dah acap kali aku dengar silat ni diperkecil,dipertikai dan diperlekeh oleh orang2 yang x pernah pun blajar seni silat ni...antaranya apa yang aku selalu dgr adalah seperti silat ni x dpt diaplikasikan semasa bergaduh...kata mereka sebab bila nak bergaduh kena buka bunga,kena main tari dan mcm2 lagi lah...dan ada gak yang cakap buah silat ini tidak efficient berbanding muay thai(tomoi)...so disini aku nak perbetul sikit tanggapan orang yang cakap mcm tu....sebenarnya bunga(tari) ini adalah digunakan hanyalah untuk seni...yakni adalah untuk mencantikkan lagi pergerakkan silat...bunga(tari) ni sebenarnya dibuat untuk menyembah sultan,pembesar dan orang ramai pada masa dahulu... bunga(tari) ni juga digunakan untuk memberitahu pihak lawan bahagian mana yang akan digunakan untuk menyerang...ini aku dapat dari guru aku yakni dari guru silat setiabaktit iaitu abg lan...misalnya jika semasa memainkan tari kita menepuk bahagian tangan dan kemudiannya kaki...maksudnya adalah untuk memberitahu pihak lawan bahawa kita akan menggunakkan penumbuk dan menendang...bunga ini juga digunakkan untuk mengajak pihak lawan berentap tp dengan menggunakan cara yang sopan...dan apa yang aku belajar selama ini...setiap tari bunga ada maksud2 tertentu...dan persilat amatlah dilarang menghentak kaki ke tanah semasa membuka tari(ni aku dapat masa belajar silat gayong harimau sang saka masa kat kg dlu iaitu aku dapat dari seorang guru tua iaitu dari pak cik omar)...ini kerana kita tindakan menghentak kaki ke tanah adalah seperti biadap(menghina) tanah,ini kerana tanah selama ini banyak berjasa kepada kita...so kita x bolehlah berbuat sedemikian semasa membuka tari...bukaan tari haruslah lembut dan penuh dgn seni...sebab silat adalah salah satu aliran pertahankan diri yang lembut selain kungfu(shaolin)...tp lembut x bererti lemah....tari juga akan menjadi lebih cantik apabila menggabungkan langkah yang kadang2 pantas dan kadang2 perlahan(sebenarnya susah nak diterangkan melalui kata2,sry)...tapi apa yang penting dalam silat adalah asas...sbb asas lah yang slalu digunakkan ketika bergaduh...contoh2 asas adalah seperti asas menumbuk,asas menendang,asas tangkis serangan(tangkis tepi,tangkis atas,tangkis bawah)...setiap asas2 ni juga ada pecahan-pecahannya...contohnya asas menumbuk apa yang aku dapat ada 3 yakni menumbuk secara biasa,menumbuk gengam padi,menumbuk menggunakan tapak tangan(mcm org karate genting,hard to explain)...dan cara menumbuk adalah berbeza bagi jenis silat...misalnya bagi asas menumbuk silat setiabakti..asas menumbuknya adalah tumbukkan spring...tumbukan juga haruslah 70% dari tenaga kita...30% haruslah disimpan(orang yang pernah belajar silat mesti tahu pasal ni)...ini kerana kerana jika menggunakkan sepenuh tenaga,peratus untuk patah tangan adalah sgt tinggi...ini kerana jika berlawan dengan musuh yang handal,jika musuh menggunakan teknik buang yang betul...mungkin padah bg kita...manakala bagi asas tendengan plak...apa yang aku belajar dari gayong ada tiga...iaitu asas tendangan sisi,asas tendangan job,dan asas tendanan juring...manakala bagi asas tepis pula adalah seperti tepis tepi(yakni kiri dan kanan,dimana tangan haruslah dirapat dengan bahu ),tepis bawah(untuk membuang tendangan job,dan tendangan sisi),tepis atas(untuk membuang pukulan dari atas yakni pukulan yang tertumpu ke aras bahagian atas kepala)...dalam silat juga ada senaman2 tertentu...ini bagi mengelakkan kecelakaan,juga bagi mengukuhkan lagi permainan asas dan buah,bagi menguatkan penafasan dan juga bagi membolehkan mengelak serangan musuh dengan lebih sempurna...antara contoh2 senaman adalah seperti senaman tua,senaman terjun buyung,senaman lompat anak rimau,senaman lentik ulat,senaman lompatan,senaman berlaga tangan(untuk kuatkan bahagian tangan),senaman pusing kepala(ini untuk mengelakkan pening apabila kena tumbukan pihak musuh) dan banyak lagi(sry lupa,ada banyak sgt)...senaman selaluya dilakukan sebelum permainan buah...selalunya masa digelanggang banyak dihabiskan dengan senaman ini...selepas abis senaman dan permainan asas...persilat barulah diberi peluang untuk belajar buah(permainan buah)....semasa permainan buah inilah baru kita dapat tahu kepentingan permainan asas dan senaman...sebab masa permainan buah lah kita akan mengaplikasikan apa yang kita buat pada awal nya...sebab semasa bermain buah,asas dan senaman akan digunakan...dimana kita akan menepis,menendang,menumbuk,meloncat,berguling...ini semua terdapat dalam asas dan dalam senaman...so...asas dan senama adalah sangat penting dalam permainan buah...bagi gayong yang aku belajar...terdapat 13 buah bagi tangan kosong...manakala bagi buah seni tongkat(silat setiabakti) terdapat 10 buah...dalam silat gayong(silat gayong harimau sang saka...x berapa popular spt gayong pusaka dan gayong malaysia) buah dimulakan dengan buah yang paling lembut hingga buah yang paling kasar...


promote silat gayong...hehe


Aktiviti di dalam gelanggang
aktiviti di dalam gelagang bagi silat gayong harimau adalah spt berikut
  1. sebelum masuk gelanggang persilat diharuskan untuk mengambil wudhuk(apa yang aku dapat dari guru aku,ini adalah untuk membolehkan persilat mengingat buah walaupun dah lama x main)
  2. buka gelanggang(duduk seperti duduk anak rimau)
  3. langkah pecah sepuluh
  4. senaman
  5. permainan asas
  6. permainan buah
  7. tutup gelanggang
  8. salam dgn smua persilat dan guru(minta maaf jika ada salah )
manakala aktiviti bagi silat seni tongkat setiabakti
  1. buka gelanggang dengan bacaan doa dari guru ataupun seniur
  2. senaman tua
  3. pembukaan tongkat
  4. permainan buah
  5. seni pentas untuk tongkat
  6. tutup gelanggang dengan bacaan doa oleh guru
  7. salam dgn persilat dan guru
Bagi silat gayong yang aku belajar....sebelum dibolehkan masuk ke gelanggang...persilat haruslah memotong limau di rumah tuk guru...potong limau adalah adat bagi silat2 lama...manakala bagi silat2 baru...adat ini telah dibuang...potong limau ini dibuat adalah untuk membolehkan tuk guru tahu permainan anak muridnya...selalunya tuk guru akan tahu samaada anak muridnya senang untuk menerima ilmu ataupun susah...dan juga tuk guru akan tahu samaada anak muridnya akan ingat buah yang diajar atau tidak...ini boleh dilihat semasa memotong limau dengan melihat samaada limau itu tertutup ataupun terbuka masa dihiris ke dalam bekas yang berisi air(tertutup dan terbuka ini ada maksudnya...tp aku mls nak cerita sebab mungkin akan ada yang terasa)...waktu ini juga tok guru akan tahu sama ada kita pernah belajar seni pertahanan diri lain ataupun tidak dan juga sama ada kita pernah ambik ilmu batin ataupun tidak...sbb ini berkaitan permainan persilat di dalam gelanggang)...semasa potong limau ini...benda yang aku paling benci adalah kena makin sireh pinang...pahit,pendas lepas tu lidah kebas...perit sungguh waktu ini..silat gayong yang aku belajar ini x ada mandi minyak dan mandi tapak(jika x salah)...aku pun xtau sbb apa...so...cukuplah sampai disini aku tulis...kalau aku rajin aku akan tulis pasal ujian ambil tali pinggang dan juga ilmu batin...

p/s aku minta maaf la kalau ada tersalah info...aku pun x arif sgt pasal silat ini...aku tulis apa yang aku tahu...kalau ada yang salah...sila tegur...aku budak yang mentah pasal silat...



Silat Lidah...haiyakk...hehe

Thursday, May 7, 2009

kerabu pucuk paku by mat over

Kerabu pucuk paku sayur kacang
Panggang ikan puyu tumbuk sambal belacan
Celur pucuk labu buat ulam
Tanak nasik beras kusang
000000000000000000
Ikan kering anak tambang
Nok makang sedap kite pitih x dop
Bini beranok rapat anak rama terlajok
Kadang pisang sikat kite dok dang koyok
Ade lagi hok duk teriok
ooooooooooooooo
Hok ni kecing hok ni berok
Tambah pulok kije buleh sikit2
Byk hok duk sj perabih duit
Lepas2 ise dok dang makang nasik
Bosang anok duk jerik
ooooooooooooooooo
Pepagi2 mitok duit

Kadang2 mari pikir dlm hati
Mcm mn cara nk tambah rezeki
Mujur lah pagi ni ade saing mari
Ajok niaga kecik2
ooooooooooooooo
Rase senang dlm hati
Amber meniaga buat kusi rotang
Ade warna coklat warna itam
Nok ato dekat jabat kraf tangang
Jln kolej bukit bintang
ooooooooooooooo
Boleh tambah pendapatan
Begitulah care kalu mahu hidup
Buat ape sj yg kite sanggup
Jgn duduk sj buat buncit perut
Lama2 buleh meletup
oooooooooooooooooooo
Anak bini buleh cabut
Org tua dulu ade beser pesang
Kalu2 kite nok wi anak jarang
Rebuh akor kayu bui bini mkn
10 tahung buleh sorg
oooooooooooooooo
baru ceroh mase depang

-------------------------------------------------------------
haha...semenjak dua menjak ni aku jadi minat dgr lagu2 mcm ni...ni aku tulis sendiri...:D

mengarut sirrrr

mcm iklan berita harian dalam t.v...zaman dah berubah dunia dah maju...mmber2 aku pun dah bnyk yang berubah...ada mmber aku yang dah ada awek..tp kalau fikir2 balik...dlu masa skolah rendah...mana ada orang berani ckp dia ada awek...waktu ni dalam kelas mmg best...perang antara lelaki dan perempuan...tp slalu nya gang2 laki la yg kalah...sbb pompuan ni mulut diorang kaw2 punya lazer...tp itu dulu...skrang ni...budak perempuan yg dulunya ganas,brutal,lazer skrang dah jadi ayu dah jd sopan...nak ajak cakap pun ssh...bila cakap, skit2 cover gigi...bila gelak, sikit2 cover gigi...bila kentut pun cover gigi...erm...dulu bdk perempuan slamber ja main dgn budak2 laki....aku dulu slalu main toi(galah panjang) dgn budak2 perempuan...tp waktu ni xda perasaan lagi...tersentuh pun mmg xda hal la...tp skrang nak ajak jumpa pun ssh...smua kena minta izin dlu...kalau nak jumpa kena minta izin balak diorang plak tu...dlu kalau nak ajak kuar bkn main senang...siap bleh makan nasi lg kat rumah budak2 perempuan...tp skrang...kalau lalu depan umah bnyk kali...sure bapa depa kejar guna parang...zaman dah berubah...huhu...ada gak la mmber2 perempuan aku yang dah kawin...ada yang dah ber anak..

Saturday, April 25, 2009

ghost hunting at highland tower


nak cari hantu sgt....hehe


assalamualaikum dan slamat sejahtera...kali ni ak nak crita lak pengalaman kami ghost hunting kat highland tower....highland tower spt yg kita tau adalah spot terbaik utk ghost hunting ni...sejarah highland tower ni mmg menakutkan la...dgn jumlah orang mati yg ramai..

KUALA LUMPUR, Rabu - Penduduk di kawasan berhampiran tapak apartmen Highland Towers, Hulu Klang, yang runtuh kira-kira tujuh tahun lalu, bimbang kejadian semacam itu berulang apabila kawasan bukit berdekatan terus digondol dan dimajukan dengan projek perumahan. Sekurang-kurangnya tiga projek perumahan mewah dan kos sederhana sedang dilaksanakan kira-kira dua kilometer dari Zoo Negara dan hanya 100 meter dari kondominium lima tingkat Desa Ku I dan II.

HULU KLANG: Tragedi kondominium Highland Towers runtuh pada 1993 mungkin hampir luput daripada ingatan masyarakat negara ini, namun dua bangunan kediaman itu masih tegak sebagai memorial hitam, hingga kini. Dua kondominium 12 tingkat dengan 100 unit kediaman di Hill View, Hulu Klang itu, terbiar usang dan sepi, menyimpan ingatan tragedi berdarah yang mengorbankan 48 penghuni Blok 1 pada 11 Disember 1993.

http://www.hba.org.my/archive/focus/HT/2001-2003.htm

so...aku dgn mmber ak pun dah berpakat nak hunting kat highland tower ni...sbnrnya tujuan kami adalah utk mencari kepastian...sbb asyik dgr orang crita pasal highland tower ni ja...ada yang kata highland tower ni ada penunggu la...ada hantu langsuir la...kiranya kat highland tower ni bnyk hantu la...aku pun sblm p highland tower ni...ak ada gak sembang dgn pak cik aku pasal highland tower ni...pak cik aku ada crita pasal group mmber dia yang pernah hunting kat highland tower ni...mmg keputusan dia agak memberansangkan gak la...group2 ni bukan group calang2 la...separuh dari group ni adalah anak murid harun din...so...ilmu pasal jin ni mmg xleh nak cakap la...group ni agak kecewa pada mulanya...sbb masa explore dlm highland tower ni mmg xda jumpa apa2 yg mengerikan mahupun menakutkan...group ni mmg bertekat gak nak tgk benda ni so mereka pun buat keputusan dgn stay satu tempat dan tnggu sampai azan subuh...tp subhanallah, mungkin allah nak tunjuk...waktu sblm msk azan subuh mmg waktu yg plg menakutkan...apa yang mereka crita kat aku...waktu ni la mereka dengar ada kanak2 menangis...ada orang berlari-lari...orang menjerit..ada orang minta tlg...so bila dgr ja pasal group ni...aku pun jadi berminat nak hunting kat highland tower ni...tp mengikut jadual ghost hunting group aku...higland tower adalah tmpat yg plg last kami nak hunting...sbb kami plan nak p hospital lama cheras dlu...jom hayati penulisan aku kat bawah ni

hari jumaat lah hari keramat bg aku dan mmber2 aku mengadakan ghost hunting yg ke2...selepas ghost hunting kami yang pertama iaitu di rumah hantu shah alam seksyen 12...pengalaman kami kat sana menyebabkan kami mengambil kepetusan untuk mengadakan ghost hunting yang ke2....pada mulanya tempat untuk ghost hunting kami yang ke2 ialah di hospital lama cheras...tp disebabkan mmber aku sepang mendapat panggilan telefon dari seorang lagi mmber aku yang mengatakan dia sudi ikut untuk sama2 hunting di highland tower...pada mulanya kami(yakni group ghost hunting) xtau hendak pergi ke highland tower...sbb kebanykkan kami datang dari luar kuala lumpur...so kami hanya mengharapkan bob utk memandu arah kami...keputusan untuk ghost hunting diputuskan semasa tamat latihan futsal kami iaitu sewaktu kami makan dia bulatan sunway...kami mengambil keputusan untuk hunting pada pukul 2.30...kerana bg kami waktu2 mcm ni adalah waktu terbaik untuk ghost hunting....tp malam itu kami berasa sedikit hampa...ini kerana bob yakni orang yang kami harap untuk tunjuk jalan mengambil keputusan untuk tidak ikut sama dlm expedisi kami...bagi aku bob ini hanya orang yang pandai bercakap besar ja...macam2 alasan yang diberi...tp ini bukan kali pertama kami di permain dgn kata2 dusta dia....tp kami masih lagi tidak putus harapan...mungkin disebabkan semangat ingin tahu kami pasal highland tower menyebabkan kami x cancel ghost hunting mlm 2...dan alhamdulillah sorang mmber aku syamir agak tahu tntang jalan ke situ....

pada malam itu kami seramai 11 orang yakni popo(aku),amir,sepang,acapX,acap kali,azam,apis,farok,pak chan,lan dan syamir dah mengambil keputusan untuk ghost hunting pada pkl 2.30...kami berkumpul di rumah acapX sebelum bertolak ke highland tower....pada waktu ni...kejadian yang pernah berlaku di shah alam ss 12 berulang...mmber aku azam telah menegur seekor kucing warna hitam berekor panjang....tp waktu ni kami x berasa tkt sangat sbb journey kami belum lg bermula....

perjalanan ke highland tower mngambil masa selama 45 minit mcm tu...perjalanan yang agak jauh dgn keadaan driver yang mengantuk(penumpang mcm aku kalau bleh nak jer tido) menyebabkan kami semua hilang mengantuk...selepas sesat beberapa kali...akhirnya kami sampai juga di highland tower....sbrnya sblm sampai kami dihiasi dgn pemandangan rumah2 banglo...pkl 3.30 kami sampai di lokasi...highland tower yang dulu nya kondomium mewah hanya menjadi sebuah kondominium yang nampak bergitu usang dgn dikelilingi lalang...kami terpaksa berjalan ke highland tower kerana jalan kereta ke highland tower telah pun di sekat...kami disambut dgn bunyi salakkan anjing yang seakan-akan nampak hantu...mungkin expedisi kami x disukai pada malam itu...tp kami x mungkin berpatah balik kerana x berbaloi dgn perjalanan yang terpaksa kami hadapi...seperti biasa hunting kami dimulakan dgn bacaan doa...kerana km x mahu ada masa hunting nnt kami terbawa balik atau salah sorang dr mmber2 kami yg msk hantu...ssh gak beb nak buang hantu...memandangkan xda sapa antara kami yang pandai membuang hantu....so,kami memilih Lan(bekas pelajar sekolah agama yang masyur) untuk mengetuai bacaan doa....lan ni adalah mmber kepada mmber aku dan skrang telah menjadi kawan aku...kriteria2 yg kami guna untuk mengetuai bacaan doa adalah seseorang itu haruslah tidak meninggalkan solat 5 waktu...sbb slalu sgt kami kantoi solat subuh...so kebanyakkan kami slalu buat solat 4 waktu je...yang lg satu tu slalu nya diqhada...

perjalanan kami pun dimulakan selepas tamat saja bacaan doa...seperti biasa...pada waktu permualaan journey ni la yg aku slalu nampak mmber2 aku berpegangan tangan...ish2....ada gak yg sampai berkepit-kepit macam pasangan suami isteri...tp ak x kisah sgt sbb kami ni smua laki dan waktu tu pun aku tgh takut...aku agak pendiam pada malam itu sbb keletihan dan perasaan berat nak ikut...so waktu ni tgh moody la...seperti biasa....selepas agak lama kami berjalan....perasaan takut kami tiba2 jer hilang...mmber2 aku yg pada mulanya ketakutan jd semakin berani...highland tower yang sunyi tiba2 ja jd bising...bising sbb mmber2 aku bercakap...berebut nak tangkap gambar...kami pada malam itu hanya sempat naik sampai ke tingkat 4 ja...sbb kami malas nak panjat tangga tnggi2...nnt nak turun letih lak...(sbnrnya takut)...dalam rumah highland tower itu ada lah sikit sebanyak hasil peninggalan mangsa...kami ada terjumpa gambar ramli sarip masa muda..waktu tu ramli sarip agak hensem...muka dia persis muka aku...haha...kami sempat naik 2 block ja...sbb lagi satu block dah roboh...cuma pengalaman yg agak ngeri masa kami berjalan nak pergi ke block ke 2...perhh...jalan tu dipenuhi pokok pisang....pokok pisang ni mmg semua orang tau tempat jin melepak...takut gak aku waktu ni...ntah tiba2 terjengol pocong...perhh mmg smua lari la...aku waktu tu seboleh-boleh xmau pegang pokok pisang tu...aku sanggup jatuh dari pegang pokok pisang sbb takut ada badi...tp yang pelik nya...pokok pisang banyak tp buah pisang xda...aku rasa mat pet dlm higland tower ni yg kebas...sbb dalam highland tower ni mmg terkenal dgn tempat pot terbaik utk mat pet...mcmanalah penagih2 ni bleh lepak kat tempat yang angker mcm ni...huhu...penagih2 ni pun sempat gak kacau kami masa kami tengah higland tower ni...sial btl...kami nak tegur takut sbb takut yg ditegur tu hantu...so...pendekatan paling baik adalah kami buat xtau ja...

selepas penat explore highland tower ni...kami pun ambik keputusan untuk pulang...time nak balik ni mmg agak lawak la...sbb waktu ni kami smua lari lintang pukang disebabkan salakan anjing yang kuat...so...tamat la ghost hunting kami yang ke 2...mungkin lepas ni kami x akan hunting lg...sbb terdapat banyk rungutan dari mmber2 aku yang x pergi...mungkin ramai pihak yang anggap kami ghost hunting ni sbnr nya untuk tunjuk berani...tp ikhlas dari dalam hati aku..kami hunting ni untuk menambah lagi keberaniaan kami...sebab kita ni slalu sangat di perbodoh dgn crita2 hantu dalam movie...ini menyebabkan minda kita tertutup...kita asyik fikir hantu ni sangat bahaya dan boleh menyebabkan kita kematian...tp sedar lah kawan2...hanyak allah swt yang boleh menentukan ajal kita...last aku nak cakap...kami hunting adalah untuk mencari kepastian dan untuk kepuasan kami...sbb kami xdapat ikut aktiviti yang memerlukan kos yang tinggi seperti main paint ball ataupun berkuda...anggap lah kami ni poyo,angkuh ataupun bodoh...tp yang penting kami x kacau hidup sapa2...dan kami xpernah kisah dgn semua tu..wasalam

gambar untuk dikongsi


Monday, April 20, 2009

Sejarah Palestin

kali ni ak nak paste ja info pasal palestin...info ni ak ambik dari blog mmber aku(http://leokid.wordpress.com)...mohd syamirullah aka kid ...jom sama2 kita hayati penulisan mmber ak ni...

Tanah Rahmat

Bagi kedua-dua pihak Islam dan Yahudi, tanah yang didiami oleh Palestin dan Israel sekarang merupakan tanah yang istimewa, yang telah ditentukan oleh Allah sejak ribuan tahun lampau.

Bagi umat Islam, di tanah inilah terbinanya Masjidil Aqsa, iaitu masjid ketiga paling mulia di dunia ini, setelah Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

Bagi penganut Yahudi pula, tanah tersebut merupakan “Tanah Yang Dijanjikan Tuhan” kepada mereka. Di situlah nenek moyang mereka berasal (Bani Israel), dan di situlah kampung halaman mereka. Mereka percaya, di tanah itulah terletaknya Bukit Zion, dan situlah tertanamnya Temple of Solomon, iaitu kuil suci mereka.

Atas kedua-dua sebab inilah, tanah tersebut menjadi rebutan antara Muslim dan Yahudi sejak dari dahulu, hinggalah membawa kepada pertumpahan darah sekarang.

Bagaimana dengan Kristian pula? Kristian juga, menganggap tanah tersebut sebagai tanah suci. Di Temple of Nazareth, yang terletak di tanah tersebut, merupakan tempat kelahiran Nabi Isa. Di tanah itulah Nabi Isa menyampaikan ajarannya, dan di tanah itu jugalah Nabi Isa disalib.

Sejarah Awal

Sebenarnya sejarah bani Israel wujud sedari zaman Nabi Ibrahim lagi. Namun, kita susuri sedari kependudukan Bani Israel itu di Mesir, sepertimana yang diutuskan Nabi Musa a.s kepada mereka. Kita tahu melalui alQuran, bahawa Firaun dan tenteranya mengejar Nabi Musa dan kaumnya sehingga ke Laut Merah, di mana ketika itu Nabi Musa menggunakan mukjizatnya membelah dan menyeberangi lautan tersebut.

Setelah itulah Nabi Musa dan kaumnya Bani Israel mendiami tanah Palestin tersebut. Kita boleh baca sendiri dalam alQuran, betapa kaum ini semakin lama semakin “besar kepala”, meminta yang pelbagai dari Nabi Musa dan sebagainya. Kita juga boleh lihat kisah Talut dan Jalut yang berlaku setelah kewafatan Nabi Musa, sebagaimana yang diceritakan di dalam alQuran di surah alBaqarah.

Setelah Talut menawan kembali tanah palestin tersebut dari kekuasaan Jalut, tampuk pemerintahan Palestin disambung pula oleh Nabi Daud. Seterusnya disambung oleh Nabi Sulaiman, dengan bala tenteranya dan kegemilangan kerajaannya (termasuk haiwan, jin dan angin). Palestin dimiliki oleh Bani Israel, sehinggalah lebih kurang 60 tahun sebelum kelahiran Nabi Isa. Pada tempoh ini, kerajaan Rom menekan kependudukan Bani Israel di tanah Palestin tersebut, sehinggalah akhirnya tanah Palestin dijarah oleh tentera Rom dan kaum Bani Israel diusir keluar lalu. Lalu tersebarlah kaum Bani Israel, atau dikenali sekarang sebagai Yahudi, ke serata dunia.

Sejak dari itu, tanah Palestin menjadi milik kerajaan Rom. Sehinggalah setelah kelahiran Nabi Isa, seterusnya kewujudan agama Kristian. Lebih kurang pada tahun 300 Masihi, kerajaan Rom di bawah pemerintahan Raja Constantine yang menjadikan Constantinople sebagai pusat pemerintahan, mengalami Kristianisasi. Sejak dari tempoh tersebut, kerajaan Rom menguasai Palestin.

Kedatangan Islam

Palestin kekal di bawah milik kerajaan Rom sehinggalah kelahiran Nabi kita Muhammad s.a.w. Setelah Rasulullah berjaya menubuhkan Empayar Islam, beliau wafat pada 632 Masihi. Seterusnya empayar Islam semakin berkembang, dan Palestin berjaya ditawan dari kerajaan Rom pada tahun 638 Masihi. Maka sedari itulah Palestin menjadi milik Islam, sebagai tanah suci yang ketiga selepas Makkah dan Madinah.

Sepanjang dari tempoh tersebut, kerajaan Rom yang telah menjalani Kristianisasi, mengalami pelbagai perubahan dari sudut struktur pemerintahan. Bangsa-bangsa asal Eropah seperti Vikings, Magyar dan sebagainya dikristiankan, dan pemerintahan dikuasai oleh golongan Church.

Sejak dari 1000 Masihi, tentera Kristian telah melakukan pelbagai usaha menawan kembali Palestin. Pada tahun 1063, Pope Alexander II memberikan “fatwa” mengerahkan penganut Kristian untuk berjuang mendapatkan kembali Palestin, dan barangsiapa yang berjuang diberikan status kemuliaan dan pengampunan tertinggi. Itulah yang dikenali sebagai Perang Salib (Crusades)

Akhirnya pada tahun 1099, tentera Salib berjaya menawan Palestin, dan menguasai tanah suci tersebut selama hampir 200 tahun.

Menawan Semula

Setelah Palestin ditawan, kerajaan Islam yang sedia ada konflik dalaman pada ketika itu, semakin hilang semangat. Keadaan berlanjutan sehinggalah lahirnya seorang pemimpin agung, yang dikenali sebagai Salahuddin Al Ayyubi. Salahuddin Al Ayyubi, menyatukan masyarakat Arab yang ketika itu berpecah belah akibat perbezaan mazhab dan aliran, seterusnya membawa tentera Islam menyerang kembali Palestin. Akhirnya, pada sekitar tahun 1187, ibunegara Palestin berjaya ditawan, dan pada tahun 1291 kubu terakhir tentera Salib di tanah suci tersebut berjaya dimusnahkan.

Sejak itulah tanah suci Palestin kekal di bawah pemerintahan Islam dengan aman damai. Malahan, penduduk asal Palestin iaitu Yahudi/Bani Israel dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka, walaupun masih ramai yang bermastautin di luar. Kerajaan Islam berkembang meluas, hinggalah masuk ke era pemerintahan Turki Uthmaniyyah.

Zaman Turki Uthmaniyyah mengalami kejatuhan sejak dari abad ke-19 lagi. Proses modenisasi semakin berlaku, dan kebergantungan terhadap kuasa barat semakin wujud. Krisis-krisis dan konflik dalaman melemahkan lagi kekuasaan empayar Turki Uthmaniyyah. Khalifah pada masa tersebut hanyalah pada namaEmpayar Islam semakin lemah, di bawah kekuasaan barat seperti Britain dan Perancis.

Perang Dunia Pertama

Akhirnya, pada tahun 1914, tercetusnya perang dunia pertama. Perang dunia pertama terdiri daripada 2 kuasa besar, iaitu Pakatan Bertiga Britain-Perancis-Russia menentang Pakatan Pusat iaitu Jerman dan Austria/Hungary. Setelah perang berterusan, negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Italy menyertai Pakatan Bertiga, manakala Kerajaan Turki Uthmaniyah pula menyertai Pakatan Pusat.

Berada di bawah Pakatan Pusat, kerajaan Turki Uthmaniyyah diserang hebat oleh Pakatan Bertiga Britain-Perancis-Russia. Kerajaan Islam Timur diserang dan ditawan oleh Britain. Kerajaan Islam Barat yang menjangkaui sehingga ke Algeria, Sudan dan negara-negara utara Afrika, dikuasai oleh Perancis. Kerajaan Islam juga diserang dari utara, oleh Russia, menyaksikan Russia menawan kawasan utara kerajaan Islam.

Perlu diberi perhatian, pada ketika ini, masih belum wujud negara bangsa, kerajaan Islam adalah disatukan di bawah satu pemerintahan khalifah, manakala setiap kawasan pula ditadbir oleh gabenor masing-masing.

Perpecahan Negara Arab

Pada ketika tempoh inilah, kerajaan Turki Uthmaniyyah mengalami konflik yang semakin hebat. Britain melalui perisiknya yang dikenali sebagai Lawrence of Arabia, menyuburkan semangat nasionalisma di negara-negara Arab. Pejuang kebangsaan/nasionalisma Arab pula menyerang kerajaan Turki Uthmaniyyah. Pemerintah Arab ketika itu, Emir Faisal 1, berpaling tadah dan memihak kepada Britain. Sejak dari itulah kerajaan Arab menjadi tali barut Britain.

Pada tahun 1915, Britain mula menduduki kawasan Iraq. Akhirnya pada 1917, Britain menduduki semula kawasan Palestin. Tentera Britain, diketuai General Allenby, memasuki Palestin pada 9 Disember 1917 lalu memberi ucapan - “hari ini, perang salib sudah berakhir”.

Pada 1917, Britain mengisytiharkan Deklarasi Balfour, iaitu perjanjian antara kerajaan Britain dengan ketua persatuan Yahudi Britain ketika itu, yang mana antaranya menjanjikan tanah Palestin kepada Yahudi. Penempatan Yahudi di Palestin meningkat, dari 50,000 sebelum itu kepada mencecah setengah juta, manakalan penduduk Islam Palestin ketika itu hampir mencecah 1.4 juta.

Wakil dari Yahudi ketika deklarasi tersebut, merupakan seorang Yahudi bernama Chaim Weizzmann. Weizzman juga merupakan seorang saintis, malahan saintis pertama yang menghasilkan bahan kimia acetone, seterusnya acetone digunakan sebagai cordite, iaitu sejenis bahan letupan yang menyumbang besar kepada kejayaan Britain dalam perang tersebut. Weizzman mendesak setiausaha luar Britain ketika itu, Arthur Balfour, supaya diadakan Deklarasi tersebut. Kerana terhutang budi ke atas sumbangan Weizzman, kerajaan Britain bersetuju. Pada mulanya, Britain menawarkan tanah di Uganda kepada Weizmann, namun Weizmann menolak dan mahukan Palestin. Dikatakan, Weizmann bertanya kepada Balfour,

“Encik Balfour, katakanlah saya menawarkan Paris dan London kepada encik, yang mana satukah yang encik mahukan?”

“Tetapi, kami sememangnya sudah memiliki London!”

“Betul itu, tetapi ketika London masih lagi sebuah kawasan paya, kami telahpun memiliki tanah Palestin!”

Akhirnya, British membenarkan kaum Yahudi berhijrah ke tanah Palestin.

Pada tahun 1919, Emir Faisal I ketika itu pula menandatangani perjanjian antara beliau dengan Chaim Weizzmann, menyatakan sokongan sepenuhnya beliau dan kerajaan Arab kepada Deklarasi Balfour.

Akhirnya pada tahun 1919, berakhirnya Perang Dunia Pertama. Kerajaan Islam Turki Uthmaniyyah menerima tamparan hebat setelah kehilangan kawasan-kawasannya yang luas, termasuklah Palestin. British dan Perancis mula menjalankan kolonisasi di tanah-tanah jajahannya. Dari situ wujudlah negara bangsa, apabila sempadan-sempadan digariskan memisahkan sempadan agama.

Kejatuhan Turki Uthmaniyyah.

Pada tahun 1918, tentera kolonial Britain menduduki pusat pemerintahan Turki Uthmaniyyah, iaitu Istanbul. Pada tahun 1922, setelah tamat Perang Dunia Pertama, sebuah Persidangan Lausanne diadakan, yang antaranya mempunyai beberapa tuntutan seperti - sistem khalifah ditamatkan, khalifah mestilah dibuang negeri, harta khalifah dirampas, dan kerajaan turki baru akan ditubuhkan atas dasar sekular. Ya, persidangan tersebut menjanjikan kemerdekaan ke atas negara Turki.

Seorang ahli Parlimen Turki pernah bertanya kepada Lord Curzon, ketua perunding pihak pakatan ketika itu - “Kenapa hanya Turki dimerdekakan, sedangkan negara-negara Arab yang lain masih di bawah pemerintahan kolonial?”

Lord Curzon menjawab - “Hakikatnya Turki telah dimusnahkan dan tidak akan bangkit lagi, kerana kita telah menghancurkan kekuatannya - Khalifah dan Islam.

Dalangnya utamanya, Mustafa Kamal Attartuk. Dia mengeluarkan ugutan ke atas kabinet turki ketika itu, lalu merombak parlimen sedia ada yang tidak bersetuju dengan persidangan tersebut. Parlimen kedua yang ditubuhkan juga tidak bersetuju dengan persidangan tersebut. Akhirnya, Mustafa Kamal Attartuk mengadakan konspirasi politik lalu merampas tampuk pemerintahan.

3 Mac 1924, kerajaan khalifah secara rasminya ditamatkan. Pada pagi hari tersebut juga, khalifah terakhir, khalifah Abdul Mejid II, diusir keluar dan dibuang negeri. Mustafa Kamal Attartuk mengambil mengambil takhta, dan proses pengsekularan bermula.

Holocaust

Keadaan berterusan, sehinggalah naiknya seorang pemerintah Jerman ketika itu, iaitu Adolf Hitler. Ketika tercetusnya perang dunia kedua oleh beberapa sebab, Hitler melaksanakan pelan pemusnahan kaum yang dikenali sebagai Action T4. Pelan ini merencanakan pembunuhan euthanasia beramai-ramai keatas golongan tertentu, majoritinya Yahudi.

Setelah tamat Perang Dunia Kedua, dianggarkan seramai hampir 6 juta Yahudi di seluruh Eropah mati dibunuh.

Setelah mengalami kerugian yang besar, Britain berundur dari Palestin dan tanah-tanah jajahannya yang lain pada 1948.

Penglibatan Amerika Syarikat

Amerika Syarikat, selaku kuasa besar dunia setelah Perang Dunia Kedua, memainkan peranan penting dalam penubuhan negara Israel. Pada asalnya, Israel tidaklah wujud sebagai sebuah negara yang hakiki. Setelah holocaust yang dilakukan oleh Hitler tamat, jumlah penduduk Yahudi yang ada adalah sedikit, serta mereka hidup dalam kesusahan dan ketakutan.

Pada ketika itulah, Persatuan Yahudi Amerika mengutuskan tuntutan kepada Presiden US ketika itu, Harry Truman. Pada November 1947, tuntutan tersebut dibawa ke persidangan PBB lalu PBB mendeklarasi pemisahan Palestin. Pada 16 May 1948, kerajaan sementara Israel ditubuhkan di Palestin, dengan sokongan dari PBB. Presiden Harry Truman menyokong sepenuhnya penubuhan Israel, maka wujudlah penempatan Israel di tanah Palestin sehingga kini. Presiden Israel yang pertama - Chaim Weizmann.

Palestin Sekarang

Sejak dari holocaust, ramai Yahudi berhijrah ke Amerika atas dasar terbuka negara tersebut terhadap mereka, serta ramai juga yang pulang ke tanah air di Israel. Yahudi di Amerika diterima dengan tangan terbuka, bantuan dan pekerjaan diberikan kepada mereka atas dasar belas kasihan akibat holocaust tersebut. Dari situlah, Yahudi di Amerika berkembang dan memegang tampuk ekonomi dan pentadbiran Amerika. Amerika, selaku kuasa besar dunia setelah Perang Dunia Kedua, memberikan sokongan tanpa putus-putus kepada negara Israel, yang didirikan di atas tanah Palestin yang dirampas secara haram.

Sehingga kini, Israel terus-terusan menyerang Palestin dalam usaha meluaskan sempadannya. Palestin pula berjihad, dalam usaha menawan kembali Masjidil Aqsa. Sejak kerajaan khalifah Islam tumbang, tiada sesiapa lagi yang mahu menyokong Palestin. Negara-negara Islam yang lain tunduk takut dan akur kepada Amerika. Sampai bila keadaan ini akan berakhir? Hanya 2 - sama ada Palestin akan terus dihapuskan dan Masjidil Aqsa dimusnahkan dalam usaha mereka mencari Temple of Solomon, ataupun tertegaknya kembali kerajaan khalifah Islam menyokong perjuangan Palestin.

Di mana kita? Kita boleh berdiam diri tidak berbuat apa-apa, sekaligus menjadikan kesudahan yang pertama tadi sebagai realiti.

Ataupun, kita boleh berusaha melakukan sedaya upaya menyokong perjuangan Palestin, yang membawa kepada kesudahan yang kedua.

Fikir-fikirkan.

di ambil dari
http://leokid.wordpress.com/2009/01/05/sejarah-palestin-israel/

Saturday, April 18, 2009

cincin

kali ni aku nak cerita lak pasal cincin...tp bukan pasal cincin emas yang mak2 kita slalu pakai tu...lagipon cincin yang aku nak crita ni xda kena mengena dgn cincin tunangan...ni cincin kayu ataupon lg senang cincin yang slalu orang laki pakai...pendekar dulu2 pon slalu pakai cincin...cincin ni ada dua jenis...satu cincin kayu...dan lagi satu cincin batu...aku dlu agak terpesona dgn cincin2 ni sbb slalu sgt orang tua crita tngtang kehebatan cincin2 mereka...dan ada juga pengamal2 perubatan tradisional yang menggunakan cincin sebagai satu cara perubatan mereka...

cincin kayu
cincin kayu ni adalah cincin yang permukaan atas dia dibuat dari kayu(ssh nak terang)...ada macam2 cincin kayu ni...perbezaan cincin kayu ni adalah dari segi kayu yang digunakan...antara kayu2 yang slalu digunakan adalah kayu koka,kayu buluh nibong,cenai,teras kayu,raja kayu dan banyk lagi la...tp slalu nya yang menjadi pilihan kaki2 cincin ni adalah cincin dari jenis kayu koka...kayu koka ni bagi sapa2 yang x pernah dgr adalah kayu dari bahtera nabi noh...kayu ni dikatakan banyk khasiat nya...tp terdapat banyak pandangan mengenai kayu bahtera nabi noh ni...ada yang kata bukan dari kayu koka dan dari kayu yang lain...tp apa yang aku dgr dari penjual2 kayu koka ni...kayu koka ni dapat mengelak dari jin dan ada juga yang mengatakan kayu koka ni boleh digunakan dalam perubatan....misalnya seperti terkena gigitan serangga...kita hanya sapukan cincin ni ditempat yang terkena gigitan tu...

contoh cincin kayu

raja kayu

cincin koka

cincin batu
cincin batu ni plak adalah cincin yang permukaan nya ialah batu...cincin batu yang terkenal adalah cincin batu delima...cincin batu delima ni yang aku dengar banyk khasiat nya...ada gak orang2 tua yang pernah cerita kat aku pasal kehebatan cincin delima ni...antaranya adalah si pemakai itu bleh menjadi kebal...cincin batu delima ni juga sangat mahal dipasaran...jangan terkejut kalau ada yang sanggup beli cincin batu delima ni dgn harga tm30k...tp itulah realiti...apa yang aku pernah dengar,sultan brunei pon ada beli batu delima ini...apa yang aku dengar....sultan brunei ni beli untuk dimasukkan ke dalam loji minyak...apa yang aku dengar lagi...batu delima ni boleh menyebabkan minyak yang dibawah laut ni diserap naik ke atas dgn lebih cepat...antara lain adalah batu serai wangi...batu serai wangi ni slalu nya diambik masa serai wangi berbunga...tp apa yang aku dengar...terdapat beberapa langkah untuk ambik batu serai wangi ni...antaranya haruslah diambik pada waktu tengah malam....batu geliga lipan plak adalah batu yang diambil diatas badan ibu lipan...batu ni mmg rare...dan ada yang mengatakan untuk ambik batu ni haruslah bercakap dulu dgn lipan...pasal bahasa yang digunakan semasa bercakap dgn lipan...mmg aku xtau...sbb kalau salah langkah lipan ni akan gigit...apa yang aku dengar kalau kena gigit dgn ibu lipan...mmg terus mati...tp mungkin kerana khasiatnya ramai yang cari batu2 mcm ni..cincin batu lintar plak adalah cincin yang menggunakan batu yang dipanah petir...cincin ni apa yang aku dengar bleh membuatkan si pemakai menjadi kebal...tp apa yang aku tngok dalam misteri nusantara...batu lintar ni bleh membuat si pemakai menjadi kebal disebabkan keelektromagnetan yang ada dkt batu tu...

contoh batu delima

contoh batu delima putih

contoh batu geliga lipan

contoh batu lintar

tp bagi orang yang berilmu...kita haruslah pandai bezakan benda2 khurafat ni...sbb semua ni adalah dari Allah...so kita xleh percaya sangat dgn kehebatan2 yang ada pada cincin ni...apa yang aku tulis ni adalah sebagai info tentang cincin...so...jangan terlalu percayakan pasal kehebatan cincin2 ni...sebab smua nya datang dari Allah S.W.T..jgn terlalu percaya sbb boleh merosakkan akidah kita...

Friday, April 10, 2009

Ghost hunting



ghost hunting???...ghost hunting tu klu dalam bahasa melayu dia ialah memburu hantu...topik ni agak berlainan dgn topic2 sblm ni...sbb ghost hunting ni mmg x pernah wujud kat kampung....sbb dkt kampung hantu yang memburu kita...lagi satu lokasi kami ghost hunting bkn dkt kampung....lokasi kami adalah di shah alam seksyen 12...sebenarnya aktivi ghost hunting ni adalah aktivi terbaru aku dengan mmber2 aku...ghost hunting ni sbnrnya dipekenalkan oleh seorang rakan aku iaitu amir...sebenarnya amir ni lah yang memberi lokasi untuk ghost hunting...selepas beberapa kali tergendala, beberapa tarikh ditunda...masalah utama kami adalah x cukup orang nak pergi...mmg susah untuk menyakinkan orang utk join ghost hunting ni...aku sendiri pon sebenarnya so-so nak pergi...mmg sepajang aku hidup nak x pernah ak terfikir nak ghost hunting...aku klu boleh xmau langsung tgk hantu(walaupun pernah sekali ternampak)...lagi satu masalah kami adalah x ada orang yang cukup ilmu....maksud aku ni x ada sapa2 dari gang2 aku yang boleh membuang hantu ataupun yang brani berdepan dgn hantu...tp disebabkan perasaan ingin tahu yang membuakbuak dalam diri masing...satu kata sepakata dah dibuat...malam 10.4.2009 adalah tarikh keramat kami dimana tarikh ghost hunting 1 kami bermula...perjumpaan dimulakan di rumah sewa amir,azam dan sepang...tapi malam itu kami boleh dikatakan agak kecewa kerana terdapat gang aku yang hanya pandai berkata-kata,tp sebenarnya penakut(bagi aku la)...ada yang mak suruh balik rumah la...pergi main game la..ada gak yang bagi alasan besok pagi nak gerak balik rumah...tp semua ini x mematahkan semangat kami untuk ghost hunting...malam itu keberanian kami memang ditahap maksimum....kami sikit pon x gentar walaupun banyak benda2 ngeri yang kami dengar dari group2 ghost hunting lain...malam itu sebelum bertolak mmber aku hairul mmberi sedikit petua(hairul ni slalu ghost hunting dgn mmber dia kat kluang..)...antaranya seperti keluar rumah harus lah dimulakan dengan kaki kanan,jangan tegur benda2 yang nampak pelik di lokasi ghost hunting,dan dia juga memastikan kami dapat menghafal ayat kursi...selepas itu kami ke rumah acapx untuk mengambil acap,arip dan iman...farok dan apis xdapat nak ikut malam itu akibat takut yang teramat sangat(haha)...perjalanan yang menakutkan ini pun bermula...kereta syamir dan kereta amir menjadi pengangkutan kami pada malam tu(syamir xda)...selepas beberapa kali tersesat jalan akhirnya kami sampai juga kat rumah puaka tu...sebelum kami masuk ke simpang rumah puaka tu...kami dikejutkan dengan seekor kucing hitam berekor panjang yang melintas jalan...dan benda yang lebih menakut ada seorang dari mmber aku telah tegur(acap tegur)...benda yang ngeri ni orang tua2 kata kalaa tegur takut dia ikut balik rumah...mmg waktu tu semua dah start takut...aku yang mmg dah takut jadi lagi takut...(moral jgn sesekali tegur benda yang pelik,buat xtau ja)...tp takut ke x...terpaksa gak kami teruskan sbb kami dah sampai dkt umah tu...sampai ja rumah tu...hanya allah ja yang tau perasaan aku...ya allah...umah tu mmg besar gila...nampak usang gila...mmg kalau tgk crita hantu orang putih..mmg nampak sama mcm rumah hantu dalam crita orang putih...menakutkan gila...sumpah aku cakap...mmg kalau datang sorang2 bleh terkencing dalam sluar...kawasan dia luas sampai ada tempat untuk helicopter landing...lps tu berpagar lak tu...turun ja dari kereta kami dah dpt dgr bisikan2 menakutkan...dgr air menitik...mmg horror la...smua kat situ mmg dah mula gelabah....aku waktu tu mmg dah xtau nak cakap apa...bulu roma dah naik...mmg x pernah terfikir rumah yang kami nak hunting tu keadaan dia mcm tu...tp selepas lepak hisap rokok dalam 5 minit...semua dah jadi tenang sikit...


Kawasan rumah hantu

rumah sebelah rumah hantu
dua2 terbengkalai

Kawasan rumah hantu

kawasan rumah hantu

yang sempoi malam tu...yang x merokok terus merokok...sbb semua nak hilangkan nervous...lps baca doa sikit..kami pon tawakal ja msk...aku mula dulu dgn panjat pagar(waktu ni aku pon xtau mcm na bleh jadi berani...haha)....selepas tu aku memulakan langkah dgn masuk ke dalam rumah tu...waktu tu ego semua dah hilang...semua bleh dikatakan jadi gay malam tu...berpegang tangan beb...selama ni x pernah pon aku jd takut mcm ni...first2 kami tempuh air yang menitik tu...tp alhamdulillah xda apa...cuma air bocor ja...mlm tu sepang dengan arip pegang torch light...so sepang leading team...mmg keadaan gelap gelita...meremang mmg xleh nak bayang la...sapa yang berani try la msk sorang2...1st kami masuk ke bilik hujung dlu...tp alhamdulillah xda apa...lps tu kami masuk ke bilik ke 2...bilik ni agak menakutkan la...sbb dalam tu ada lukisan...lukisan orang putus cinta...lepas tu ada tulisan dalam bahasa english.."how your life now,im ok" mcm tu la,aku pun xingat sangat...tp masa ni aku rasa smua dah jd berani sikit...kami sempat berpossing lg dalam tu...haha...rumah hantu ni mmg ada banyk bilik...so kami xleh just lepak lama2...















Nampak tulisan kat blakang tu??? dalam rumah dah xtakut beb

Sepang dengan iman dalam rumah hantu

so kami ambik keputusan untuk naik ke atas...waktu ni teringat balik amir penah crita kat aku...dia cakap ghost hunting sebelum ni pernah kena usik...sebab bila dah naik ke atas...group ghost hunting tu xdapat turun...tangga hilang kena sorok...tp alhamdulillah sbb lepas group tu baca surah2 al quran...dapat gak diorang turun sbb tangga muncul balik....so waktu ni mmg aku jadi takut balik...yang paling aku takut,sbb waktu ni baru aku perasan aku berjalan belakang sekali...tangga dia mmg tangga x siap..kalau xda torch light mmg bleh jatuh bawah...xda pemegang...mmg kena jalan berhati-hati...waktu ni peranan pemegang torch light mmg paling penting...setiap lubang mmg wajib bagitau sbb kalau jadi apa2 mmg x bleh buat apa...tapi alhamdulillah sampai gak kami ke tingkat atas...tingkat atas mmg luas...kalau x salah aku ada dalam empat bilik...setiap bilik besar dua kali ganda dari master bilik kat rumah aku...setiap bilik plak siap ada bathtub...bathtub tu pon aku nampak still elok...mcm ada orang mandi ja...huhu..first kami masuk dulu dalam bilik sebelah tangga...aku rasa bilik ni la yang paling ngeri...sebab sebelah bilik tu ada pokok sena...faham2 la kan...pokok sena mmg rumah untuk hantu...pokok sena tu mmg besar gila...pokok tu mcm dah berusia 100tahun...ranting2 pon dah ada yang masuk dalam rumah tu...lepas tu sebelah pokok sena tu ada tangga kecik...tanga tu untuk naik ke tingkat tiga...(helicopter landing)...kami lepak agak lama gak...waktu ni la aku buat benda bodoh yang xdapat aku terima sampai skrang...akibat terlampau berani...aku dengan tenang tanpa rasa takut terus menyalakan sebatang rokok...waktu ni mmg aku xtau apa2(for info asap dan tulang ialah makanan jin)...dan waktu ni aku agak pelik la,sbb perokok2 lain xda rasa tergoda nak hisap rokok...semua tgk aku dgn pandangan pelik...tp aku hisap separuh ja...sbb dalam otak aku,aku berfikir xelok hisap rokok kat rumah orang lepas tu abu rokok buang merata(waktu ni aku xtau lg asap tu makanan jin sbb amir hanya bgtau ak lps sampai ja kat subang)...waktu ni semua dah macam lupa kami waktu tu dalam rumah hantu..semua dah xtakut...waktu ni dah xda pegang2 tangan...semua dah macam ada kekuatan baru...

hisap rokok dulu bro...huhu

dalam rumah hantu dari kiri sepang,amir,aku,iman,azam

acap kali dan sepang dalam rumah hantu

sepang macam nampak sesuatu


lepas tu kami meneruskan perjalanan kami ke tempat yang agak lapang...kat situ kami lepak agak lama...tangkap gambar...group pon dah jd berpecah(pls kalau ghost hunting jgn berpecah,sbb selalunya binasa yang bakal menanti)....tp alhamdulillah xda apa...selepas masuk ke smua bilik and still xnampak apa2...kami pon ambik keputusan untuk turun kat bawah...dan sekali lagi alamdulillah kejadian tangga hilang yang menimpa group sebelum ni x berulang...alhamdulillah...dan last place kami pergi adalah swimming pool dalam rumah tu...dekat situ kami sempat bergambar(bukan senang beb nak msk rumah hantu,so take pics better)...dkt pool ni ada lah sikit misunderstanding...amir tersalah sebut dgn mengatakan nampak muka benda lain...aku plak waktu tu terasa mcm group aku terlebih sorang...tp semua ni cuma salah sangka...lepas semua dah puas...kami pon decide tu kluar ja dari rumah tu...alhamdulillah...mungkin nasib kami baik..kami xnampak apa2...walaupun dalam hati aku so-so nak nampak gak...(maybe smua rasa mcm tu)...


amir bajet berani(Dalam rumah hantu)

dari kiri acapX,acap kali,sepang dan tangan azam

acap kali dan sepang dari pandangan atas rumah hantu

acapX tengah posing dkt balkoni

iman dekat base heli

bergambal di pool rumah hantu

and aku orang 1st kluar...hehe...kami lepak kat luar rumah tu agak lama gak(sempat ambik gambar)...dan waktu ni semua orang ludah tiga kali(petua orang tua...aku pon xsure kesahihan benda ni) sbb xnak bg apa2 makluk selain manusia ikut kami...and the most important adalah kami pastikan dulu group kami cukup ke x...waktu ni dalam hati aku mmg harap2 sangat group aku xda yang lebih dan xda yang kurang...kalau lebih mmg alamat nya kena masuk balik ke rumah tu sbb kena hantar ke tempat dia...and kalau kurang...alamat kena masuk balik then check...kalau xjumpa mmg kena call police or bomoh...so tamat la ghost hunting kami yang pertama...aku mmg xsangka aku yang penakut ni bleh ghost hunting gak...ada mcm bangga gak kat diri sbb dah settle satu benda yang ada sesetengah orang x berani buat...so...


Dkt luar rumah dari belakang acap,aku,acap kali amir,iman
depan dari arip,sepang,azam

belakang(Sepang) dari kiri azam,iman dan amir

aku dan sepang(akhirnya abis gak ghost hunting)

next destination maybe hospita lama cheras or highland tower...waktu ni kami harap kami dapat pergi dengan lebih ramai...insyaallah...
bergambar di restoran zul yahya(zul yahya pakai lebai)

ni ada video sikit..





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin