Friday, April 10, 2009

Ghost hunting



ghost hunting???...ghost hunting tu klu dalam bahasa melayu dia ialah memburu hantu...topik ni agak berlainan dgn topic2 sblm ni...sbb ghost hunting ni mmg x pernah wujud kat kampung....sbb dkt kampung hantu yang memburu kita...lagi satu lokasi kami ghost hunting bkn dkt kampung....lokasi kami adalah di shah alam seksyen 12...sebenarnya aktivi ghost hunting ni adalah aktivi terbaru aku dengan mmber2 aku...ghost hunting ni sbnrnya dipekenalkan oleh seorang rakan aku iaitu amir...sebenarnya amir ni lah yang memberi lokasi untuk ghost hunting...selepas beberapa kali tergendala, beberapa tarikh ditunda...masalah utama kami adalah x cukup orang nak pergi...mmg susah untuk menyakinkan orang utk join ghost hunting ni...aku sendiri pon sebenarnya so-so nak pergi...mmg sepajang aku hidup nak x pernah ak terfikir nak ghost hunting...aku klu boleh xmau langsung tgk hantu(walaupun pernah sekali ternampak)...lagi satu masalah kami adalah x ada orang yang cukup ilmu....maksud aku ni x ada sapa2 dari gang2 aku yang boleh membuang hantu ataupun yang brani berdepan dgn hantu...tp disebabkan perasaan ingin tahu yang membuakbuak dalam diri masing...satu kata sepakata dah dibuat...malam 10.4.2009 adalah tarikh keramat kami dimana tarikh ghost hunting 1 kami bermula...perjumpaan dimulakan di rumah sewa amir,azam dan sepang...tapi malam itu kami boleh dikatakan agak kecewa kerana terdapat gang aku yang hanya pandai berkata-kata,tp sebenarnya penakut(bagi aku la)...ada yang mak suruh balik rumah la...pergi main game la..ada gak yang bagi alasan besok pagi nak gerak balik rumah...tp semua ini x mematahkan semangat kami untuk ghost hunting...malam itu keberanian kami memang ditahap maksimum....kami sikit pon x gentar walaupun banyak benda2 ngeri yang kami dengar dari group2 ghost hunting lain...malam itu sebelum bertolak mmber aku hairul mmberi sedikit petua(hairul ni slalu ghost hunting dgn mmber dia kat kluang..)...antaranya seperti keluar rumah harus lah dimulakan dengan kaki kanan,jangan tegur benda2 yang nampak pelik di lokasi ghost hunting,dan dia juga memastikan kami dapat menghafal ayat kursi...selepas itu kami ke rumah acapx untuk mengambil acap,arip dan iman...farok dan apis xdapat nak ikut malam itu akibat takut yang teramat sangat(haha)...perjalanan yang menakutkan ini pun bermula...kereta syamir dan kereta amir menjadi pengangkutan kami pada malam tu(syamir xda)...selepas beberapa kali tersesat jalan akhirnya kami sampai juga kat rumah puaka tu...sebelum kami masuk ke simpang rumah puaka tu...kami dikejutkan dengan seekor kucing hitam berekor panjang yang melintas jalan...dan benda yang lebih menakut ada seorang dari mmber aku telah tegur(acap tegur)...benda yang ngeri ni orang tua2 kata kalaa tegur takut dia ikut balik rumah...mmg waktu tu semua dah start takut...aku yang mmg dah takut jadi lagi takut...(moral jgn sesekali tegur benda yang pelik,buat xtau ja)...tp takut ke x...terpaksa gak kami teruskan sbb kami dah sampai dkt umah tu...sampai ja rumah tu...hanya allah ja yang tau perasaan aku...ya allah...umah tu mmg besar gila...nampak usang gila...mmg kalau tgk crita hantu orang putih..mmg nampak sama mcm rumah hantu dalam crita orang putih...menakutkan gila...sumpah aku cakap...mmg kalau datang sorang2 bleh terkencing dalam sluar...kawasan dia luas sampai ada tempat untuk helicopter landing...lps tu berpagar lak tu...turun ja dari kereta kami dah dpt dgr bisikan2 menakutkan...dgr air menitik...mmg horror la...smua kat situ mmg dah mula gelabah....aku waktu tu mmg dah xtau nak cakap apa...bulu roma dah naik...mmg x pernah terfikir rumah yang kami nak hunting tu keadaan dia mcm tu...tp selepas lepak hisap rokok dalam 5 minit...semua dah jadi tenang sikit...


Kawasan rumah hantu

rumah sebelah rumah hantu
dua2 terbengkalai

Kawasan rumah hantu

kawasan rumah hantu

yang sempoi malam tu...yang x merokok terus merokok...sbb semua nak hilangkan nervous...lps baca doa sikit..kami pon tawakal ja msk...aku mula dulu dgn panjat pagar(waktu ni aku pon xtau mcm na bleh jadi berani...haha)....selepas tu aku memulakan langkah dgn masuk ke dalam rumah tu...waktu tu ego semua dah hilang...semua bleh dikatakan jadi gay malam tu...berpegang tangan beb...selama ni x pernah pon aku jd takut mcm ni...first2 kami tempuh air yang menitik tu...tp alhamdulillah xda apa...cuma air bocor ja...mlm tu sepang dengan arip pegang torch light...so sepang leading team...mmg keadaan gelap gelita...meremang mmg xleh nak bayang la...sapa yang berani try la msk sorang2...1st kami masuk ke bilik hujung dlu...tp alhamdulillah xda apa...lps tu kami masuk ke bilik ke 2...bilik ni agak menakutkan la...sbb dalam tu ada lukisan...lukisan orang putus cinta...lepas tu ada tulisan dalam bahasa english.."how your life now,im ok" mcm tu la,aku pun xingat sangat...tp masa ni aku rasa smua dah jd berani sikit...kami sempat berpossing lg dalam tu...haha...rumah hantu ni mmg ada banyk bilik...so kami xleh just lepak lama2...















Nampak tulisan kat blakang tu??? dalam rumah dah xtakut beb

Sepang dengan iman dalam rumah hantu

so kami ambik keputusan untuk naik ke atas...waktu ni teringat balik amir penah crita kat aku...dia cakap ghost hunting sebelum ni pernah kena usik...sebab bila dah naik ke atas...group ghost hunting tu xdapat turun...tangga hilang kena sorok...tp alhamdulillah sbb lepas group tu baca surah2 al quran...dapat gak diorang turun sbb tangga muncul balik....so waktu ni mmg aku jadi takut balik...yang paling aku takut,sbb waktu ni baru aku perasan aku berjalan belakang sekali...tangga dia mmg tangga x siap..kalau xda torch light mmg bleh jatuh bawah...xda pemegang...mmg kena jalan berhati-hati...waktu ni peranan pemegang torch light mmg paling penting...setiap lubang mmg wajib bagitau sbb kalau jadi apa2 mmg x bleh buat apa...tapi alhamdulillah sampai gak kami ke tingkat atas...tingkat atas mmg luas...kalau x salah aku ada dalam empat bilik...setiap bilik besar dua kali ganda dari master bilik kat rumah aku...setiap bilik plak siap ada bathtub...bathtub tu pon aku nampak still elok...mcm ada orang mandi ja...huhu..first kami masuk dulu dalam bilik sebelah tangga...aku rasa bilik ni la yang paling ngeri...sebab sebelah bilik tu ada pokok sena...faham2 la kan...pokok sena mmg rumah untuk hantu...pokok sena tu mmg besar gila...pokok tu mcm dah berusia 100tahun...ranting2 pon dah ada yang masuk dalam rumah tu...lepas tu sebelah pokok sena tu ada tangga kecik...tanga tu untuk naik ke tingkat tiga...(helicopter landing)...kami lepak agak lama gak...waktu ni la aku buat benda bodoh yang xdapat aku terima sampai skrang...akibat terlampau berani...aku dengan tenang tanpa rasa takut terus menyalakan sebatang rokok...waktu ni mmg aku xtau apa2(for info asap dan tulang ialah makanan jin)...dan waktu ni aku agak pelik la,sbb perokok2 lain xda rasa tergoda nak hisap rokok...semua tgk aku dgn pandangan pelik...tp aku hisap separuh ja...sbb dalam otak aku,aku berfikir xelok hisap rokok kat rumah orang lepas tu abu rokok buang merata(waktu ni aku xtau lg asap tu makanan jin sbb amir hanya bgtau ak lps sampai ja kat subang)...waktu ni semua dah macam lupa kami waktu tu dalam rumah hantu..semua dah xtakut...waktu ni dah xda pegang2 tangan...semua dah macam ada kekuatan baru...

hisap rokok dulu bro...huhu

dalam rumah hantu dari kiri sepang,amir,aku,iman,azam

acap kali dan sepang dalam rumah hantu

sepang macam nampak sesuatu


lepas tu kami meneruskan perjalanan kami ke tempat yang agak lapang...kat situ kami lepak agak lama...tangkap gambar...group pon dah jd berpecah(pls kalau ghost hunting jgn berpecah,sbb selalunya binasa yang bakal menanti)....tp alhamdulillah xda apa...selepas masuk ke smua bilik and still xnampak apa2...kami pon ambik keputusan untuk turun kat bawah...dan sekali lagi alamdulillah kejadian tangga hilang yang menimpa group sebelum ni x berulang...alhamdulillah...dan last place kami pergi adalah swimming pool dalam rumah tu...dekat situ kami sempat bergambar(bukan senang beb nak msk rumah hantu,so take pics better)...dkt pool ni ada lah sikit misunderstanding...amir tersalah sebut dgn mengatakan nampak muka benda lain...aku plak waktu tu terasa mcm group aku terlebih sorang...tp semua ni cuma salah sangka...lepas semua dah puas...kami pon decide tu kluar ja dari rumah tu...alhamdulillah...mungkin nasib kami baik..kami xnampak apa2...walaupun dalam hati aku so-so nak nampak gak...(maybe smua rasa mcm tu)...


amir bajet berani(Dalam rumah hantu)

dari kiri acapX,acap kali,sepang dan tangan azam

acap kali dan sepang dari pandangan atas rumah hantu

acapX tengah posing dkt balkoni

iman dekat base heli

bergambal di pool rumah hantu

and aku orang 1st kluar...hehe...kami lepak kat luar rumah tu agak lama gak(sempat ambik gambar)...dan waktu ni semua orang ludah tiga kali(petua orang tua...aku pon xsure kesahihan benda ni) sbb xnak bg apa2 makluk selain manusia ikut kami...and the most important adalah kami pastikan dulu group kami cukup ke x...waktu ni dalam hati aku mmg harap2 sangat group aku xda yang lebih dan xda yang kurang...kalau lebih mmg alamat nya kena masuk balik ke rumah tu sbb kena hantar ke tempat dia...and kalau kurang...alamat kena masuk balik then check...kalau xjumpa mmg kena call police or bomoh...so tamat la ghost hunting kami yang pertama...aku mmg xsangka aku yang penakut ni bleh ghost hunting gak...ada mcm bangga gak kat diri sbb dah settle satu benda yang ada sesetengah orang x berani buat...so...


Dkt luar rumah dari belakang acap,aku,acap kali amir,iman
depan dari arip,sepang,azam

belakang(Sepang) dari kiri azam,iman dan amir

aku dan sepang(akhirnya abis gak ghost hunting)

next destination maybe hospita lama cheras or highland tower...waktu ni kami harap kami dapat pergi dengan lebih ramai...insyaallah...
bergambar di restoran zul yahya(zul yahya pakai lebai)

ni ada video sikit..





16 comments:

opop said...

sry tatabahasa hancur...but ak dah bt yg termampu...enjoy k

yap said...

azam bertemu abangnya, pepaya

yap said...

cayalah po...
aku suka baca...

opop said...

thanks acap...buat dalam kelam kabut ni...hang post tls la kat blog hg

yap said...

usha la blog aku...
aku dah letak link sini terus...
dah ada writer yg better drp aku baik aku xyah tulis...hehe

opop said...

huhu...ak baru ushar...jom balik kedah...aku duk tnggu hang ni...lama btl

Hornet said...

terharunya aku...byk btui gambr aku...aku rase malu dan segan...org kampung mgkn akn perli aku

thehiker said...
This comment has been removed by the author.
acapkali said...
This comment has been removed by the author.
acapkali said...

weh po,best la hg tulis..memang ada bakat jadi penulis la lu bro..haha cun2!

yap said...

nanti bleh buat buku po
hahah

yap said...
This comment has been removed by the author.
yap said...

upload video woi...
baru la sempoi...
siap ada sound effect lg...

Anonymous said...

aku dh pegi rumah nih,x de pape sngat,tapi korang bleh try dkat sek3 3 shah alam,lagi scaryyy

Anonymous said...

owh ni ako rasa la kan umah peningalan mona fendy..la sbb besar gila..orang kata la kan rumah ni memang keras..tapi syukur la kkorang selamat

ixora said...

ni dekat shah alam kan? i pernah pergi sini dulu. but x de pape ;(

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin